Meer aandacht voor roze verzuim beperkt langdurige uitval door ziekte

Meer aandacht voor roze verzuim beperkt langdurige uitval door ziekte

Doortastend en stoer? Werken medewerkers door terwijl ze koorts, een blessure of burn-out hebben? Let op, want dit zogenoemd roze verzuim kan op den duur zorgen voor langdurige uitval. Hoe voorkom jij roze verzuim?

Werknemers die doorwerken terwijl ze (hoge) koorts, een (ernstige) blessure, een depressie of een burn-out hebben. Het zijn allemaal vormen van het zogenoemde roze verzuim. Werknemers die zich schuldig maken aan roze verzuim zijn echt ziek, maar negeren hun klachten en blijven desondanks verschijnen op de werkvloer. Dit gedrag lijkt in eerste instantie doortastend en stoer. De betrokken werknemers hebben een hart voor de zaak en zijn gemotiveerd. Toch ligt langdurige uitval door ziekte op de loer en doen werkgevers er goed aan meer tijd te besteden aan deze vorm van verzuim.

Vier kleuren verzuim

Naast roze verzuim, bestaan er nog drie andere kleuren: wit, grijs en zwart. Bij wit verzuim is een werknemer echt ziek en meldt zich ook ziek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan en hersenschudding of een longontsteking. De werknemer is erg ziek en daarom niet in staat om te werken. Bij grijs verzuim voelt de werknemer zich niet lekker, maar zou wel kunnen werken...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 236,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Duurzame inzetbaarheid