Zorgen om wildgroei aan coaches tegen stress en burn-out

Psychosociale arbeidsbelasting
Nieuwsartikel
Ons land gaat gebukt onder stress, veel stress. Een burn-out is inmiddels volksziekte nummer 1. Gelukkig zoeken mensen hiervoor vaak professionele hulp, meestal een coach op het gebied van stress en burn-out. Maar bedrijfsartsen en psychologen zijn bezorgd over de enorme toename van deze coaches.

Ons land gaat gebukt onder stress, veel stress. Een burn-out is inmiddels volksziekte nummer 1. Gelukkig zoeken mensen hiervoor vaak professionele hulp, meestal een coach op het gebied van stress en burn-out. Maar bedrijfsartsen en psychologen zijn bezorgd over de enorme toename van deze coaches. Ze maken zich niet alleen zorgen over de kundigheid, maar ook over de kwaliteit van geboden hulp. Dat blijkt uit onderzoek onder 500 bedrijfsartsen en arbeidspsychologen van het Nationaal Stressdebat.

Overal in onze samenleving ervaren mensen stress. Van basisschoolleerlingen die te veel hooi op hun vork hebben tot oudere mantelzorgers. Van naar perfectie strevende studenten tot overbelaste leerkrachten, agenten en verpleegkundigen. Hun bloeddruk stijgt, ze slapen slecht, piekeren veel en met lood in hun schoenen beginnen ze aan wéér een nieuwe dag. Totdat uiteindelijk het licht uitgaat en ze uitgeblust en lusteloos thuis blijven.

Coaches
De volgende stap is meestal een behandeling, vaak van een coach op het gebied van stress en burn-out. Maar uit nieuwe cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) blijkt dat het aantal geregistreerde coaches op het gebied van stress en burn-out in 20 jaar tijd vertienvoudigd is. De KvK heeft dit uitgezocht op verzoek van het Nationaal Stressdebat. Staan in 1999 slechts 415 van dit soort coaches ingeschreven bij de KvK, in mei dit jaar waren dat er 4.484.

Uit onderzoek van de KvK blijkt ook dat veel zzp’ers regelmatig stress ervaren. Een bepaalde mate van stress is niet erg en zorgt er juist voor dat men goed kan presteren. Maar als de stress teveel wordt, kan het werk en de gezondheid er onder lijden. 

Dat is een zorgwekkende ontwikkeling, vindt een ruime meerderheid van de bedrijfsartsen (70 procent) en psychologen (58 procent). Een nog iets grotere meerderheid spreekt zelfs van een ‘wildgroei’: 72 procent van de bedrijfsartsen en 66 procent van de psychologen. Meer dan 3 op de 4 verwijst zelden of nooit door naar een coach.

Te veel willen
Ook opmerkelijk zijn de belangrijkste oorzaken voor stress en burn-out. Zaken als werkdruk en het altijd maar online en bereikbaar zijn spelen een belangrijke rol. Maar de in dit onderzoek meest genoemde oorzaak voor de overmaat aan stress en het grote aantal burn-outs is dat mensen zélf te veel willen, aldus de bedrijfsartsen en arbeidspsychologen. Ook het niet kunnen accepteren van tegenslag en ongeluk is een belangrijke factor, aldus deze zorgprofessionals. Die signaleren in meerderheid dat mensen, als het gaat om stress en burn-out, tegenwoordig niet alleen minder weerbaar zijn dan vroeger, maar ook minder veerkrachtig.

In de strijd tegen stress en burn-out moeten mensen meer grenzen stellen en ‘nee’ zeggen, zo luidt het belangrijkste behandelingsadvies van zowel bedrijfsartsen (87 procent) als arbeidspsychologen (71 procent). Daarna komen adviezen als verwachtingen bijstellen, meer sporten, bewegen en ontspannen.

Gezondheidsklachten
Een duidelijke meerderheid van de bedrijfsartsen (78 procent) en de psychologen (65 procent) ervaart in hun dagelijkse praktijk dat gezondheidsklachten als gevolg van stress toenemen. Het gaat dan vooral om vermoeidheid en ‘emotionele disbalans’ (geïrriteerd zijn, boosheid, huilen). Vervolgens zien de bedrijfsartsen veel mensen met slaapproblemen, terwijl psychologen veel cliënten hebben die overmatig piekeren. De toename aan klachten betekent volgens zowel de bedrijfsartsen als de psychologen niet automatisch dat mensen te veel stress hebben.

Nationaal Stressdebat
Dinsdag 9 juli zond MAX het Nationaal Stressdebat uit, 85 minuten live-televisie over hoe Nederland aan stress ten onder lijkt te gaan. Presentatoren: Elles de Bruin en Cees Grimbergen.

Bron: Omroep MAX
 

Lees meer op overzichtspagina Preventie