Aansprakelijk voor de vrijwilliger

Wie is aansprakelijk voor ongevallen bij vrijwilligers?
Vrijwilliger aansprakelijkheid

Veel mensen in Nederland zijn vrijwilliger: van scheidsrechter bij de voetbalclub, tot mantelzorger of medewerker van de dierenambulance. Wie is aansprakelijk als er tijdens hun werkzaamheden schade ontstaat of een ongeluk krijgen: de werkgever of de vrijwilliger zelf? 

Uit het tweejaarlijks onderzoek Geven in Nederland blijkt dat in 2014 37% van de Nederlanders minstens een keer per jaar vrijwilligerswerk deed voor een maatschappelijke organisatie. Uit cijfers van het CBS blijkt zelfs dat dit percentage in 2015 49% bedroeg. In een eerder artikel op Werk en Veiligheid kon u lezen dat het niet wettelijk verplicht is om een RI&E voor vrijwilligers op te stellen, behalve als gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen en biologische agentia. Toch werd wel de aanbeveling gedaan vrijwilligers mee te nemen en te betrekken bij de RI&E. Maar wat nu als er al schade is ontstaan? Wie is er nu eigenlijk aansprakelijk als de vrijwilliger schade lijdt tijdens zijn vrijwilligerswerkzaamheden? Hierover gaat dit artikel.

De vrijwilliger en artikel 7:658 BW
Artikel 7:658 lid 1 BW bepaalt dat de werkgever verplicht is ‘de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Rollen en verantwoordelijkheden