Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk

Participatie en leiderschap

Het Nederlands Focal Point organiseert namens het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk op dinsdag 29 oktober de slotconferentie ‘Kiezen & Delen’.

De conferentie vindt plaats in Madurodam in Den Haag en is de afsluiting van de Europese campagne ‘Samen Sterk voor Preventie’. In deze campagne stond werknemersparticipatie en effectief leiderschap ten aanzien van veilig en gezond werken centraal. Inschrijven is gratis en kan via deze uitnodiging.

De slotconferentie sluit aan op de Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk. In deze week staat het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van werkplekken in heel Europa centraal. De Week vindt plaats van 21 tot en met 25 oktober. Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) coördineert de Week en de evenementen worden uitgevoerd door partners in de 28 EU-lidstaten en daarbuiten.

In het middelpunt van de Europese Week staat de boodschap van de lopende campagne voor een gezonde werkplek 'Samen sterk voor preventie'. Op deze belangrijke boodschap focussen zich alle campagne-activiteiten en talrijke evenementen in heel Europa. De voordelen van het combineren van goed leiderschap en werknemersparticipatie worden daarbij onderstreept.
Dr. Christa Sedlatschek, directeur van EU-OSHA, benadrukt dat "bij het managen en verbeteren van de veiligheid en de gezondheid in een organisatie de meest effectieve resultaten worden geboekt wanneer werknemers en hun vertegenwoordigers actief bij dit management betrokken worden — leiderschap alléén volstaat niet. In bedrijven met een hoge werknemersparticipatie gecombineerd met een groot engagement van het management is de waarschijnlijkheid dat er gedocumenteerde beleidslijnen zijn op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk (OSH) tienmaal groter dan in andere bedrijven. De voordelen van een dergelijke benadering zijn aanzienlijk en betekenen onder meer verlaging van de bedrijfskosten, verhoging van de productiviteit, minder ongevallen en verbeterde preventie alsook beheersing van risico's op de werkplek."

Op een speciale website vindt u talrijke praktische tools die organisaties kunnen helpen om OSH-management en werknemersparticipatie op de werkplek te verbeteren. Door EU-OSHA's casestudies, waarin uitstekende voorbeelden van doelmatig management op het gebied van veiligheid en gezondheid verschaft worden, kunnen werkgevers en werknemers bovendien gemotiveerd raken om gelijksoortige activiteiten op zich te nemen. In de casestudies vindt u voorbeelden uit uiteenlopende industriebranches en andere sectoren. Zij zijn online beschikbaar via een gemakkelijk te doorzoeken database. De OSH-campagnetoolkit biedt ideeën en voorbeelden van hoe campagneboodschappen het effectiefst kunnen worden overgebracht.

Links:
Meer weten over de campagne in Nederland: www.campagne.arboineuropa.nl

Bekijk de film over de Europese week

Praktische informatie (in het Engels):

Preventieve maatregelen
Casestudies
OSH-campagnetoolkit

Bron: Nederlands Focal Point

Rollen en verantwoordelijkheden