Persoonlijke beschermingsmiddelen: hoe doe je het goed?

Persoonlijke beschermingsmiddelen: hoe doe je het goed?

We weten allemaal hoe belangrijk persoonlijke beschermingsmiddelen zijn, maar veel werknemers realiseren zich het pas als er gehoorschade is opgetreden of een voet is verbrijzeld. Maar gewoonten zijn taai en je moet een lange adem hebben om een goed beleid op te zetten en te zorgen voor naleving van de afspraken.  De 4 vragen (en antwoorden) in dit artikel helpen je een eind op weg.


1. Hoe start ik met een beleid voor het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen? Het is wenselijk dat een werkgever zijn intenties en algemene doelstellingen op het gebied van arbeidsomstandigheden schriftelijk vastlegt in de arbobeleidsverklaring. In een arbobeleidsplan wordt een dergelijke verklaring uitgewerkt. De doelstellingen worden daarin helder en concreet geformuleerd, waarbij wordt aangegeven op welke wijze wat zal worden bereikt met welke middelen. Verder kunnen in het beleidsplan uitgangspunten ten aanzien van PBM’s worden opgenomen, zoals:

  • het gebruik van PBM’s wordt zoveel mogelijk voorkomen;
  • het verstrekken van doelmatige en passende PBM’s wordt gezien als het sluitstuk in de reeks van mogelijke maatregelen om blootstelling doeltreffend te voorkomen;
  • de duur van het...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Rollen en verantwoordelijkheden