Waardeer de bedrijfshulpverleners

Rollen en verantwoordelijkheden
Nieuwsartikel
Wat wij allemaal ons zo vaak niet realiseren is dat de bedrijfshulpverlener (BHV'er) het niet voor zichzelf doet. Hij of zij doet het in óns belang. Toch hoor je wel eens negatieve geluiden over de BHV.

De ontruimingsoefening komt ons allemaal wel een keertje niet uit. Niemand heeft zin om een kwartier buiten, meestal in de snijdende kou, te staan. De collega’s die BHV’er zijn, zien en voelen die desinteresse op de werkvloer ook. Op het moment dat de bedrijfshulpverlening echt nodig is, komt meestal pas de waardering.

Wat wij allemaal ons zo vaak niet realiseren is dat de bedrijfshulpverlener (BHV'er) het niet voor zichzelf doet. Hij of zij doet het in óns belang. Toch hoor je wel eens negatieve geluiden over de BHV. Als het brandalarm gaat kan er geërgerd worden gereageerd: Moet dat nu? Ik verwacht zo een belangrijk telefoontje. Herkenbaar?

Waarom werkt iedereen zo vaak eigenlijk niet mee aan een (ontruimings)oefening, zien we er de noodzaak niet van in? Maar, realiseert een ieder zich wel in wiens belang de oefening wordt gehouden? In het belang van de veiligheid van iedereen en niet in het belang van de BHV’ers.

In ons land worden elke week 300 mensen buiten het ziekenhuis door een hartstilstand getroffen. De eerste zes minuten zijn cruciaal om een leven te redden. Of dit nu in een bedrijf is, in een restaurant, winkel, pretpark, studio of waar dan ook: in elk bedrijf moet hulpverlening aanwezig zijn. Bedrijfshulpverleners (BHV’ers) spelen hierbij een belangrijke rol. Daarom worden op maandag 4 november, de Dag van de BHV, de circa 500.000 BHV’ers in Nederland in het zonnetje gezet. En jouw bedrijf kan meedoen.

Tijdens de dag van de BHV worden bedrijven en organisaties in heel Nederland gestimuleerd om aandacht te geven aan hun BHV’ers: niet alleen om deze in het zonnetje te zetten, maar ook om aandacht en waardering te vragen voor het belang van bedrijfshulpverlening.

Ook wordt tijdens deze dag de BHV’er van het jaar bekend gemaakt. Met deze verkiezing en nominatie kunnen de hulpverleners nog eens extra worden bedankt voor hun bijzondere inzet. De winnaar ontvangt een 3D Award, maar ook een geldprijs van € 2000,- waarvan € 1000,- contant. De andere € 1000,- zal door de winnaar, naar keuze, worden gedoneerd aan een goed doel gelieerd en gerelateerd aan de hulpverlening.

Bron: Dag van de BHV

Lees meer op overzichtspagina Preventie