De RI&E bestaat 25 jaar

Wet- en Regelgeving
Nieuwsartikel
RI&E 25 jaar

De risico inventarisatie en -evaluatie (RI&E) bestaat sinds 1 januari 1994 en is dus al 25 jaar verplicht voor alle werkgevers.

De EU-lidstaten (toen nog EG) stonden in de jaren ‘80 aan de basis van de huidige RI&E. De EU stelde kaderrichtlijnen op waaronder in 1989 de richtlijn voor veiligheid en gezondheid van werknemers. Centraal stond hierbij het vastleggen van de verantwoordelijkheid van de werkgever. Het NIA (Nederlands Instituut voor Arbeidsomstandigheden, in 1996 opgegaan in TNO) publiceerde in 1994 een overzicht van zestig inventarisatie-instrumenten. Veel van deze instrumenten betreffen deelonderwerpen (welzijn, fysieke belasting, werkplekken etc). In 1994 waren er vrijwel geen integrale aanpakken voor handen.

IMA
Een van de weinige geïntegreerde aanpakken was de Inspectie Methode Arbeidsomstandigheden (IMA) die in 1992 op de markt is gebracht. De IMA is het zilveren jubileum al voorbij en inmiddels op weg naar de gouden status. Een volledig geïntegreerde en doorontwikkelde aanpak kan inmiddels via www.imaonline.nl worden ingezet.

Meer informatie
www.riemaken.nl

 

 

Lees meer op overzichtspagina RI&E