De RI&E voorkomt een deel van de arbeidsongevallen

In alle bedrijven, groot én klein, zijn arbeidsrisico’s. Denk aan risico’s als geluidsoverlast of fysieke belasting. Maar er zijn ook de zogenoemde onzichtbare risico’s, zoals veel zitten of een hoge werkdruk.

In ieder bedrijf zijn er arbeidsrisico’s. Of het nu om fysieke belasting op de bouw en in het magazijn gaat of geluidsoverlast in een fabriek. Heb jij als preventiemedewerker alle arbeidsrisico’s in jullie bedrijf in beeld? Een Risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) helpt om de arbeidsrisico’s in kaart te brengen en voorkomt dat werknemers de arbeidsrisico’s niet kennen en extra gevaar lopen om arbeidsongeschikt te worden.

Als gevolg van arbeidsomstandigheden overlijden jaarlijks 4100 mensen en zitten tienduizenden mensen arbeidsongeschikt thuis. Als ondernemer of preventiemedewerker wil dit je natuurlijk voorkomen. Heeft jullie bedrijf alle arbeidsrisico’s in beeld? Een RI&E helpt je om arbeidsrisico’s in kaart te brengen.

Arbeidsrisico's in kaart brengen

In alle bedrijven, groot én klein, zijn arbeidsrisico’s. Denk aan risico’s als geluidsoverlast of fysieke belasting. Maar er zijn ook de zogenoemde onzichtbare risico’s, zoals veel zitten of een hoge werkdruk. Het opstellen van een RI&E helpt bij het in kaart brengen van de arbeidsrisico’s. Het zorgt ervoor dat medewerkers gezond en veilig kunnen werken, maar het is ook belangrijk voor de bedrijfscontinuïteit.

Risico-experts zien dat ondernemers nog wel eens blinde vlekken hebben voor dingen die zich afspelen op de eigen werkvloer. Ondernemers die hun RI&E zelf doen, raadt risico-expert Hay Janssen daarom aan om bepaalde stukken door iemand van een andere afdeling te laten invullen. “Die heeft die blinde vlekken een stuk minder.”

RI&E is verplicht

Zoals vaker op de site van Werk & Veiligheid vermeld staat, is een RI&E verplicht voor alle ondernemers met medewerkers in dienst. Hierdoor loop je zonder RI&E het risico op een boete. Het is daarnaast een gemiste kans: een gezonde en veilige werkomgeving leidt tot minder uitval en tevreden personeel.

Met de Inspectiemethode Arbeidsomstandigheden (IMA) maak je een volledige risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) voor jouw bedrijf. De IMA is hét betrouwbare RI&E-instrument. Hiermee kan je een RI&E maken. De IMA  is geschikt voor iedere branche. Je kunt zelf eigen vragen en modules toevoegen zodat je de RI&E volledig kunt afstemmen op de situatie in jouw organisatie.

Bron: Arboportaal

Wet- en Regelgeving