Kwart Belgen heeft vijand op het werk

Algemeen sociale veiligheid
Nieuwsartikel
Belgische werknemers, vijanden

Een op de vier Belgen heeft een hekel aan een of meerdere collega’s. Dat blijkt uit een enquête van Randstad. De grootste uitblinkers zijn de leidinggevenden; zij hebben meer vijanden dan werknemers die geen leiding geven.

Mannen en vrouwen blijken in evenveel gevallen vijanden te hebben. Ook tussen arbeiders, bedienden en hoger opgeleiden zijn er geen noemenswaardige verschillen. Maar leidinggevenden hebben dus wél meer vijanden dan niet-leidinggevenden: 29% tegen 22%. ‘Dit lijkt logisch als we de belangrijkste motieven voor het ontwikkelen van vijandige gevoelens in rekening brengen,’ zeggen de onderzoekers tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad. ‘Wraak, jaloezie en wedijver. Daar krijgen leidinggevenden meer mee te maken.’

Klein versus groot
Bedrijven met minder dan tien werknemers hebben procentueel gezien minder last van haat en nijd dan middelgrote en grote bedrijven. Waar werknemers van de kleine bedrijven in 18% van de gevallen vijanden hebben als collega, geldt dit voor werknemers van de middelgrote en grotere bedrijven voor ongeveer 25%.

Niet hetzelfde
De onderzoekers benadrukken dat gepest worden iets anders is dan vijanden hebben op het werk. Er is wel een groep die gepest wordt én vijanden heeft, maar dat is ‘slechts’ 10% van de Belgische werknemers. Een bijna evengrote groep wordt wel gepest, maar heeft geen vijanden. Een nog grotere groep (14%) heeft wel vijanden, maar is nog nooit gepest.

Bron: Het Nieuwsblad

Lees meer op overzichtspagina Sociale veiligheid