Wajongers en werkgevers ontbijten samen

Community Breakfast

Doelstelling
Een Community Breakfast is een informeel ontbijt waarbij jongeren met een lichamelijke beperking of chronische ziekte en managers elkaar ontmoeten. Samen wisselen zij ideeën uit over arbeidsparticipatie. Regelmatig leiden deze ontmoetingen tot een betaald werkverband.

Doelgroep
Community Breakfast is een project voor jongeren tussen de 18 en 32 jaar met een lichamelijke beperking of chronische ziekte en managers van bedrijven en organisaties.

Aanleiding en achtergrond
Het idee is ontstaan doordat het Revalidatiefonds contact heeft met veel hoogopgeleide, zeer gemotiveerde jongeren met een lichamelijke beperking die vanwege deze beperking moeite hebben met het vinden van een passende baan. Zo ontstond het idee jongeren de kans te geven in contact te komen met potentiële werkgevers en de jongeren de kans te geven zich te profileren. Werkgevers krijgen daardoor een beter beeld van de potenties van Wajongers en kunnen inschatten hoe zij de potentie van deze jongeren kunnen inzetten binnen hun bedrijf.

Werkwijze/aanpak
Het Revalidatiefonds gaat op zoek naar of wordt benaderd door veldpartijen om samen een Community Breakfast te organiseren. Veldpartijen zijn bijvoorbeeld een regionale UWV, een bedrijf, een overheidsinstelling, et cetera.

Potentiële jonggehandicapten worden geworven via verschillende kanalen. Dat kan zijn via een oproep op de website van het Revalidatiefonds, door de regionale UWV, de regionale gehandicaptenorganisatie of door een oproep van een mede organiserende instelling (bijvoorbeeld een opleiding). Voorafgaand aan het ontbijt krijgen de deelnemende jongeren een training en leren zij hoe zij zichzelf kunnen presenteren tijdens het ontbijt en bij het speeddaten. Het ontbijt wordt georganiseerd bij een deelnemende partij of organisatie. Dat kan een revalidatiecentrum zijn, een hotel, bedrijf, opleiding of gemeentehuis.
 


Na het ontbijt en het gesprek aan tafel volgt het speeddaten. In een shift van twee minuten spreken een jonggehandicapte en een manager elkaar. De jongere heeft tijdens de training een 'elevatorpit' voorbereid. Men leert elkaar zo goed kennen en een mogelijke match wordt duidelijk.

Bij elk Community Breakfast wordt een concreet doel geformuleerd zoals bijvoorbeeld het doel dat 25 Wajongers na een jaar een duurzame baan hebben gevonden. 

Resultaat
Heel concreet leidt elk ontbijt tot meerdere matches tussen de deelnemers en minimaal tot één betaalde baan voor de jonggehandicapten. Bedrijven en organisaties nemen jonggehandicapten in dienst.

Vooroordelen worden beslecht en netwerken gecreëerd. Daarnaast kunnen organisaties en bedrijven hun deelname gebruiken in de eigen pr en marketing (onder de noemer maatschappelijk verantwoord ondernemen).

Succesfactoren
De bijeenkomsten hebben een informeel karakter, waarbij de deelnemers een gelijkwaardige positie in het gesprek hebben.

De deelnemende Wajongers krijgen vooraf een training over hoe zij zichzelf kunnen presenteren. Deze training vergroot het zelfbewustzijn.

Het project wordt samen met andere partijen voorbereid en uitgevoerd. Er onstaat zo commitment.

Een reactie van een deelnemer: “Dé manier om een baan te krijgen, is jezelf te laten zien aan de werkgever. En te laten zien wat je kunt”. Omgekeerd gunt de werkgever de persoon die hij ontmoet aan het ontbijt eerder een baan, omdat hij die persoon in levende lijve ontmoet. Een werkgever zei: “een CV is zo in de prullenbak gegooid, maar als je iemand ontmoet, ontstaat er een gunfactor''.

Aandachtspunten

Selectie deelnemers

Deelnemende Wajongers moeten zelf ook willen en zich niet gedwongen voelen omdat zij zijn voorgedragen door het UWV. Stel bij de start een resultaat vast, want dat voorkomt vrijblijvendheid. Zorg voor een evenwicht in het aantal genodigde Wajongers en werkgevers.

Inbedding

Draag het concept over aan belanghebbende partijen. Zij worden op deze manier eigenaar van het idee en voeren het ontbijt ook naar eigen inzicht uit.

Blijvende aandacht

Voor het Revalidatiefonds blijft dit tijdsinvestering vragen. Nieuwe partners willen meegenomen worden en meeliften op opgedane ervaringskennis.

Samenwerking
Het Revalidatiefonds werkt bij elk ontbijt samen met regionale werkgevers, opleidingen of gemeenten. Ook het UWV is deelnemer. 

Financiering
Veldpartijen zien het nut van deze aanpak en nemen zelf ook het initiatief dit idee op te zetten en uit te werken. Kosten van de voorbereiding en het faciliteren van het ontbijt komen in dat geval  op conto van de initiatiefnemer.

Aanbevolen voor...
Bedrijven, opleidingen en overheid kunnen baat hebben bij dit idee en het zelf in de praktijk ervaren. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het Revalidatiefonds. Er is een draaiboek dat makkelijk te vertalen is naar specifieke aspecten.

Website Revalidatiefonds


 

Algemeen sociale veiligheid