Inspectie uit zorgen over illegale arbeidsmigranten

Multiculturaliteit
Nieuwsartikel
Werkgevers moeten voor buitenlandse werknemers een tewerkstellingsvergunning aanvragen wanneer zij in Nederland aan het werk worden gezet. De Inspectie komt echter situaties tegen waarbij een spookonderneming wordt opgezet in een ander EU-land terwijl de arbeidsmigranten in de praktijk het grootste deel in Nederland werken. Zo ontstaat er een grijs gebied tussen wat wettelijk en wenselijk is.

De Inspectie SZW stuit regelmatig op buitenlandse arbeidskrachten die onder de Nederlandse norm betaald krijgen, doordat werkgevers regels omzeilen. In principe moeten werkgevers voor mensen van buiten de EU een tewerkstellingsvergunning aanvragen. In het Gelderse Duiven trof de Inspectie SZW begin oktober bij twee bedrijven illegale Chinezen aan.

De Inspectie ziet steeds meer arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Azië of Oekraïne, omdat deze mensen vaak bereid zijn voor minder te werken dan het Nederlands minimumloon. In principe moeten werkgevers voor mensen van buiten de EU een tewerkstellingsvergunning aanvragen wanneer zij in Nederland aan het werk worden gezet. De Inspectie komt echter situaties tegen waarbij een spookonderneming wordt opgezet in een ander EU-land terwijl de arbeidsmigranten in de praktijk het grootste deel in Nederland werken. Zo ontstaat er een grijs gebied tussen wat wettelijk en wenselijk is.

De Inspectie SZW inspecteerde begin oktober, na een melding van de gemeente Duiven en de politie, een werkplaats waar batterijen voor elektrische fietsen worden gerenoveerd. Daar troffen de inspecteurs twee Chinezen. Ook bij een bedrijf iets verderop, dat de elektronica voor de fietsbatterijen levert, constateert de Inspectie de aanwezigheid van Chinese arbeidsmigranten. De inspecteurs kunnen op dit moment nog niet achterhalen of er een relatie is tussen deze twee bedrijven.

Wel constateren de inspecteurs dat de Chinezen hier illegaal werken. Daarnaast ontdekken ze dat twee van hen niet staan ingeschreven in de bevolkingsadministratie van de gemeente Duiven, terwijl ze er wel wonen. Ook bezitten de arbeidskrachten geen bsn-nummers. De twee bedrijven staan alleen bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als bedrijf. Voor het overige ontbreekt elk spoor in systemen. Het vermoeden is dan ook dat ze geen belasting betalen in Nederland. De betrokken werknemers kregen hun loon rechtstreeks vanuit China. Er werd geen belasting afgedragen.

Niet alleen is hier sprake van overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen, maar werden de chinezen vermoedelijk onderbetaald en moesten ze dagelijks te lang werken. Ook de arbeidsomstandigheden waren onvoldoende. Zo werd er onder meer gesoldeerd zonder een goede afzuiging.

Bron: Inspectie SZW

Lees meer op overzichtspagina Sociale veiligheid