Nieuw programma over pestgedrag op werkvloer

pesten, pestgedrag werkvloer

De EO komt dit jaar met het nieuwe televisieprogramma ‘Gepest van 9 tot 5’. In het televisieprogramma zoeken slachtoffers van pestgedrag hulp bij presentator Bert van Leeuwen. Met het inschakelen van zijn hulp moeten pesterijen worden voorkomen.

De programmamakers willen ook het taboe dat op pesten heerst doorbreken. Uit cijfers van CBS blijkt dat veel werkgevers en werknemers met deze situatie te maken krijgen, één op de acht volwassenen wordt gepest op het werk. Pesten kan ernstige gevolgen hebben voor het slachtoffer, zo kan het leiden tot een depressie, overspannenheid en een burn-out. Toch heeft meer dan de helft van de bedrijven nog geen beleid om ervoor te zorgen dat dit gedrag stopt.

Confrontatie
Binnen ‘Gepest van 9 tot 5’ komen de verschillende vormen van pesten aan de orde: verbaal, non-verbaal en lichamelijk geweld tot het negeren van collega’s in sociale aangelegenheden. Van Leeuwen functioneert in het programma als mediator die met alle betrokken partijen in gesprek gaat om tot een oplossing te komen. Indien nodig maakt hij hiervoor gebruik van bewijsmateriaal als appjes, mails en geluidsopnames. Pas nadat er met de pester en het slachtoffer is gesproken, wordt het bedrijf waar zij werken geïnformeerd.

Anti-pestbeleid
Volgens van Leeuwen zien pesters de gevolgen van hun gedrag niet in. De presentator denkt dat bedrijven baat hebben bij een anti-pestbeleid. “We laten zien dat er oplossingen zijn om de vicieuze cirkel van negativiteit te doorbreken, waarbij het anti-pestbeleid een zeer belangrijk onderdeel is.” Het programma is te zien vanaf 19 april om 21:30 uur op NPO 1. Slachtoffers die ook hulp nodig hebben, kunnen het programma inschakelen en hun verhaal doen. RTL Late Night besteedde op 25 januari al  aandacht aan het programma.

Bron: EO, Laurens Leufkens en CBS

Pesten en geweld