Vertrouwenspersoon straks verplicht voor alle werkgevers

anstellen van een vertrouwenspersoon wordt verplicht voor alle werkgevers

Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is een van de maatregelen, die jij als arboprofessional kunt nemen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Binnenkort kan het hebben van een vertrouwenspersoon binnen een bedrijf verplicht worden.   

Tot nu toe is wettelijk vastgelegd dat alle werkgevers beleid moeten hebben ter preventie van psychosociale arbeidsbelasting. Maar er staat niet in de wet dat het hebben van een vertrouwenspersoon verplicht is. Dit gaat binnenkort wellicht veranderen. 

Tweede Kamerlid Wim-Jan Renkema (GroenLinks) heeft in maart 2020 een wetsvoorstel ingediend. Dit wetsvoorstel geeft iedere werknemer een wettelijk recht op toegang tot een vertrouwenspersoon. Daarnaast versterkt het wetsvoorstel de positie van de vertrouwenspersoon in de organisatie. 

De arbeidsomstandighedenwet wordt aangepast. Zodra deze wijziging is behandeld en aangenomen geldt dan ook dat alle werknemers toegang moeten hebben tot een vertrouwenspersoon. Het is nog niet bekend wanneer het initiatiefwetsvoorstel ter stemming naar de Tweede en Eerste Kamer worden verstuurd. Er is nog geen beoogde ingangsdatum.

Waarom deze wijziging?

Het percentage medewerkers dat te maken...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 236,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Pesten en geweld