Alcohol- en drugstests: waar ligt de grens tussen privacy en veiligheid?

De verkenning richt zich in eerste instantie op de zogenaamde Brzo-sector, waar zo’n 400 bedrijven onder vallen, met name chemiebedrijven, omdat het effect van een zwaar ongeval grote maatschappelijke gevolgen kan hebben.

Bedrijven nemen veiligheidsmaatregelen om incidenten en ongelukken te voorkomen. Deze maatregelen mogen in het algemeen niet ten koste gaan van de privacy van werknemers. In enkele sectoren mogen werkgevers alcohol- en drugstesten afnemen, omdat het gaat om bijvoorbeeld verkeersdeelnemers als machinisten, piloten, schippers en vrachtwagenchauffeurs. Momenteel wordt er door het kabinet gekeken naar de mogelijkheid om ook Brzo-bedrijven onder deze uitzondering te laten vallen.

Waar zich grote veiligheidsrisico’s kunnen voordoen doordat werknemers onder invloed verkeren van alcohol of drugs, moeten deze werknemers van de werkvloer geweerd kunnen worden. Niet alleen voor hun eigen veiligheid, maar ook voor die van hun collega’s. Daarom verkent staatssecretaris Van Ark van SZW voor chemiebedrijven, die onder het besluit risico zware ongevallen (Brzo) vallen de mogelijkheid om bij werknemers alcohol- en drugstesten af te nemen.

De verkenning richt zich in eerste instantie op de zogenaamde Brzo-sector, waar zo’n 400 bedrijven onder vallen, met name chemiebedrijven, omdat het effect van een zwaar ongeval grote maatschappelijke gevolgen kan hebben. Het gaat om bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen.

Algemene Verordening Gegevensbescherming
Binnen het huidige beleid kunnen bedrijven geen alcohol- en drugstesten afnemen. Persoonsgegevens verkregen uit het afnemen van alcohol- en drugstesten zijn namelijk bijzondere gezondheidsgegevens in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het tijdens werktijd controleren op het gebruik van alcohol en drugs is op grond van de AVG alleen toegestaan als daar een wettelijke grondslag voor is. Op dit moment bestaat die mogelijkheid voor onder andere machinisten, piloten en chauffeurs.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt dat alle bedrijven alcohol- en drugstesten moeten kunnen uitvoeren onder hun personeel, meldt RTL Z. Volgens de staatssecretaris is het juridisch te ingewikkeld om voor alle werkgevers een uitzondering te maken op de privacyregels. Maar daar denkt Tweede Kamerlid Bart Smals anders over. Volgens hem is de arbeidsomstandighedenwet eenvoudig aan te passen. Smals denkt juist dat het niet te doen is om onderscheid te maken tussen de beroepen die wel of niet gevaarlijk genoeg zijn voor een test.

Bron: Rijksoverheid en RTL Z

Preventie en beleid