Vijf redenen voor biologische monitoring

Gezondheidsmanagement
Achtergrondartikel
Biologische monitoring: 5 redenen om het in te zetten

Biologische monitoring biedt veel extra mogelijkheden bij het uitvoeren van onderzoek naar blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkvloer. Toch wordt het in veel bedrijven (nog) niet op grote schaal ingezet. Maakt onbekend ook onbemind? Wat zijn de mogelijkheden? Plus enkele tips voor in de praktijk.

Biologische monitoring is het meten van (chemische) stoffen in biologische media zoals bloed en urine. In grote lijnen wordt onderscheid gemaakt tussen het meten van blootstelling enerzijds (denk aan de blaastest van de politie naar de hoeveelheid alcohol in je bloed na een paar alcoholische consumpties) en het meten van effect anderzijds (denk aan afwijkende bloedwaarden als gevolg van een slecht werkende lever).

Als we het over biologische monitoring – ook wel biomonitoring – op de werkplek hebben, dan gaat het meestal om het meten van blootstelling aan gevaarlijke stoffen in bloed of urine. Soms kan de blootstelling ook bepaald worden via het meten van uitademingslucht of bijvoorbeeld haren en nagels.

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan voor

€ 232,00

p/jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet-en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Lees meer op overzichtspagina Preventie