De invloed van leefstijlprogramma’s op gezond en veilig werk

Digitale coachingprogramma’s en slimme horloges maken vaak deel uit van leefstijlprogramma’s. Deze geven inzicht in beweging, slaappatronen, hartslagen en andere gezondheidsgegevens.

Meerdere bedrijven en werkgevers stimuleren werknemers om een leefstijlprogramma te volgen. Het idee daarachter is dat fitte medewerkers minder vaak ziek zijn en meer werkplezier ervaren. Dat is goed voor de duurzame inzetbaarheid van de werknemers. Wat is de invloed van leefstijlmaatregelen op de inzetbaarheid en dragen ze bij aan gezond en veilig werken?

Meer bewegen, letten op je voeding, stoppen met roken en minderen met alcohol. Dat zijn in leefstijlprogramma’s enkele van de aandachtspunten die bij moeten dragen aan duurzame inzetbaarheid. Maar zorgen die ervoor dat het werk gezonder en veiliger wordt voor werknemers? Nee, uit verschillende onderzoeken blijkt dat maatregelen op de leefstijl van medewerkers nauwelijks effect hebben op hun inzetbaarheid, zegt de FNV. “Maatregelen die de kwaliteit van het werk verbeteren, zorgen dat werknemers gezonder en veiliger kunnen werken.”

Primaire preventie

Op weg naar gezond en veilig werk moet de werkgever op de eerste plaats zich houden aan de Arbowet. Primaire preventie draagt meer bij dan een leefstijlprogramma. Met primaire preventie pak je het probleem bij de bron aan. De blootstelling aan gevaarlijke stoffen aanpakken is effectiever voor de gezondheid en veiligheid van werknemers dan een cursus stoppen met roken te faciliteren. Dit geldt ook voor psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Medewerkers leren omgaan met werkdruk is niet de oplossing voor personeelstekort.

Leefstijlprogramma’s zijn zeker niet slecht. Ze kunnen een gezonde leefstijl zeker stimuleren. Bij het faciliteren van leefstijlprogramma’s door de werkgever is het belangrijk om hierbij naar de privacy te kijken. Een werkgever mag geen gezondheidsgegevens van werknemers verzamelen. Digitale coachingprogramma’s en slimme horloges maken vaak deel uit van leefstijlprogramma’s. Deze geven inzicht in beweging, slaappatronen, hartslagen en andere gezondheidsgegevens. Het is belangrijk dat werkgever en werknemer van te voren afspreken dat de werkgever deze persoonlijke gegevens niet inziet.

Bron: FNV

Preventie en beleid