Bedrijfsarts krijgt meer vrijheid met nieuwe Arbowet

Beleid en overheid
Nieuwsartikel
wijziging arbowet, arbodienst

Bedrijfsartsen krijgen een adviserende functie om zo ziekte en uitval te voorkomen. Dat staat in de nieuwe Arbowet die deze week, ondanks de weerstand van de VVD, door de Tweede Kamer kwam. Als de wet door de Eerste kamer is behandeld, is hij waarschijnlijk per 2017 van kracht.
 
In de nieuwe Arbowet staat dat de werkgever een basiscontract moet afsluiten met de bedrijfsarts of de arbodienst. In dat contract staat onder andere dat de bedrijfsarts of de arbodienst de werkplek mag bezoeken, de OR mag raadplegen en beroepsziekten móét melden. Werkgevers die een dergelijk contract niet hanteren, kunnen rekenen op een boete van de Inspectie SZW.
 
Voor de medewerkers en de OR
Met de nieuwe Arbowet komen er tevens veranderingen in de rechten voor medewerkers en de OR. Zo krijgt de medewerker het recht zonder overleg met de werkgever naar de bedrijfsarts of de arbodienst te stappen en mag hij altijd een second opinion aanvragen. De OR of de personeelsvereniging krijgt het recht op inspraak bij het aannemen van een nieuwe preventiemedewerker.
 
Verbeteren
Het wetsvoorstel is door de Tweede Kamer gekomen omdat een grote meerderheid van de partijen vond dat het tijd is voor grote verbeteringen in de bedrijfsgezondheidszorg. Zo zouden bedrijfsartsen en arbodiensten niet onafhankelijk genoeg kunnen functioneren en beroepsziekten niet melden omdat ze bang zijn hun werk te verliezen.
 
Bron: HRpraktijk

Lees meer op overzichtspagina Preventie