Podcast over Europese machineverordening voor veiliger machines

Fabrikanten zijn op grond van de machineverordening verplicht om de gebruiksaanwijzing van een machine in digitaal formaat te verstrekken.

Gezondheid, eerlijkheid en veiligheid; Deze 3 belangrijke begrippen komen ook terug in de Europese machineverordening, die sinds kort de machinerichtlijn vervangt. De machinerichtlijn was de Europese richtlijn omtrent de veiligheidscriteria voor machines. Het Netwerk gezond en veilig werk vertelt in een driedelige podcastserie wat er opvalt in de machineverordening en wat de impact is op machinebouwers en gebruikers.

De machinerichtlijn was een Europese richtlijn voor de machine-industrie betreffende de veiligheidscriteria waaraan machines moesten voldoen. In de Europese machineverordening is de machinerichtlijn uit 2006 geactualiseerd en in een verordening omgezet. De nieuwe tekst harmoniseert de belangrijkste gezondheids- en veiligheidseisen voor machines in de Europese Unie, bevordert het vrije verkeer van machines en waarborgt een hoog niveau van veiligheid voor werknemers en burgers.

Europese machineverordening

Op grond van de nieuwe Europese machineverordening gelden specifieke conformiteitsbeoordelingsprocedures voor bepaalde categorieën machines en verwante producten. Daarnaast zijn fabrikanten op grond van de machineverordening verplicht om de gebruiksaanwijzing van een machine in digitaal formaat te verstrekken. Op verzoek van de klanten moet een fabrikant ook papieren gebruiksaanwijzingen verstrekken.

Wat verandert er in de EU en wat betekent dit specifiek voor Nederlandse bedrijven? Netwerk gezond en veilig werk maakt een driedelige podcastserie over de Europese machineverordening waarin experts Coen van Gulijk (TNO), Leroy Dekker (Dekker Safety) en Chris van der Heijden (Vanderlande) met elkaar in gesprek gaan over wat er opvalt in de machineverordening en wat de impact is op gebruikers en machinebouwers om ervoor te zorgen dat machines aan de verordening voldoen.

Podcast Gezond en veilig werk

In het podcastkanaal van Netwerk gezond en veilig werk, gecoördineerd door TNO gaan experts en bedrijven met elkaar dieper in gesprek over innovaties en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsveiligheid, fysieke arbeidsbelasting, psychosociale arbeidsbelasting en gevaarlijke stoffen. De podcasts delen kennis, tools en praktijkvoorbeelden om werken duurzaam gezond en veilig te helpen maken. De eerste aflevering van de driedelige podcastserie over de Europese machineverordening is te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en andere podcastplatformen.

Bron: Expertisecentrum Europees Recht

Beleid en overheid