“Generatiepact nu al succes”

generatie, werkloosheid, vakbonden, fnv

Het generatiepact tussen werkgevers en werknemers, dat in april is afgesloten, werpt nu al zijn vruchten af, vindt FNV. Met de regeling werken ouderen twintig procent minder uren tegen 90 procent van het loon en 100 procent pensioenopbouw. Het loon dat hiermee wordt uitgespaard gebruiken de werkgevers om jongeren in dienst te nemen.

 

Door de regeling zouden oudere werknemers tevens gezonder hun pensioen moeten halen. Het generatiepact is het resultaat van een samenwerking tussen De Federatie Werkgeversorganisaties Metaal en Techniek en de werknemersbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie. Er zijn nog geen concrete cijfers over hoeveel baankansen de regeling heeft opgeleverd en hoeveel ouderen gezond de AOW-leeftijd halen. De FNV is er vooral trots op dat er steeds meer werkgevers zijn die het pact invoeren.

 

Niet alles goud wat er blinkt

Het nieuws zal als muziek in de oren klinken bij de vakbonden en andere partijen die eerder aangaven dat de pensioensleeftijd vaak te hoog ligt voor mensen met zware beroepen zoals die in de metaalindustrie. Toch verwacht Arjan Heyma, hoofd Arbeid en Onderwijs bij SEO Economisch Onderzoek, geen wonderen van het pact. ‘Ouderen hebben langer nodig om te herstellen,’ zegt hij in het AD, ‘dus een dag minder werken zal ze helpen. Maar het maakt oudere werknemers ook weer duurder. Dat zal de baankansen van oudere werklozen niet vergroten.’

Sociaal sausje
Volgens Heyma is het daarnaast ook niet zo zeker dat het pact veel werkgelegenheid voor jongeren zal opleveren. Voor het geld dat je bespaart op het loon van de oudere werknemers kun je niet zo veel jongeren aannemen. Bovendien zijn werkgevers al bezig met het verjongen van het personeel. Dankzij het generatiepact kunnen ze daar nu wel een sociaal sausje over gieten,’ zegt hij.

 

Bron: Metaalkrant, AD

Beleid en overheid