Inspectie legt Gelderse asbestsaneerder maand stil

Beleid en overheid
Nieuwsartikel
Het asbestverwijderingsbedrijf heeft meerdere malen nagelaten om preventieve maatregelen te treffen om de concentratie van asbestvezels in de lucht zo laag mogelijk te houden.

Een asbestverwijderingsbedrijf uit Ede is door de Inspectie SZW bestraft met stillegging van alle werkzaamheden met asbest of asbesthoudende producten. Het bedrijf is in 5 jaar tijd minstens zes keer beboet voor dezelfde overtredingen op het gebied van asbestverwijdering. De asbestsaneerder mag vanaf woensdag 8 juli een maand lang geen asbestwerkzaamheden verrichten.

De eerste keer dat de Inspectie SZW bij het Gelderse asbestverwijderingsbedrijf constateerde dat het arbobesluit werd overtreden was in 2015. Het bedrijf heeft nagelaten om preventieve maatregelen te treffen om de concentratie van asbestvezels in de lucht zo laag mogelijk te houden. Dezelfde overtreding werd ook in 2016, tweemaal in 2017, in 2018 en de laatste keer in 2020 vastgesteld. Als een bedrijf dezelfde overtreding vaker begaat kan besloten worden om werkzaamheden van het bedrijf preventief stil te leggen.

Geldboetes
Het bedrijf heeft voor deze overtredingen € 54.675,- aan boetes opgelegd gekregen. Niet alle boetes zijn al onherroepelijk; De rechtsgang tegen enkele overtredingen staat nog open voor het bedrijf. Naast deze meerdere overtredingen van het arbobesluit voor hetzelfde feit, heeft het bedrijf in de afgelopen jaren ook voor andere overtredingen van het arbobesluit boetes opgelegd gekregen, in totaal € 31.200,-.

Een directielid van de asbestsaneerder verklaarde tegen De Gelderlander niet te willen ingaan op wat er precies mis is gegaan. “Ik kan wel zeggen dat we werknemers hadden die dingen deden die niet door de beugel konden.” Het bedrijf zou volgens het directielid inmiddels afscheid hebben genomen van deze medewerkers. De toekomst van het bedrijf ziet het directielid met vertrouwen tegemoet: “We gaan dit overleven en goede plannen maken. Dit zal niet meer gebeuren.”

De stillegging betreft alle werkzaamheden met asbest of asbesthoudende producten door het asbestverwijderingsbedrijf uit Ede. De duur van de stillegging betreft een periode van een maand en gaat in op 8 juli 2020.

Bron: Inspectie SZW

Lees meer op overzichtspagina Preventie