Kamp start meldpunt malafide uitzendbureaus

Wantoestanden in de uitzendbranche, zoals illegale arbeid, uitbuiting en belastingfraude kunnen voortaan gemeld worden bij een speciaal meldpunt. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken heeft het Meldpunt Malafide Uitzendbureaus gelanceerd.

Oneerlijke concurrentie melden
Het meldpunt is niet alleen voor slachtoffers van illegale arbeid en uitbuiting, maar ook voor goede ondernemers die zich oneerlijk beconcurreerd voelen. Met een pakket aan maatregelen wil Kamp illegale praktijken in de uitzendbranche binnen twee jaar terugbrengen naar nul. De minister wil voorkomen dat 'bonafide uitzendbureaus uit de markt gedrukt worden', omdat zij wel op een nette manier mensen aan het werk helpen.

Forse klappen
Mensen kunnen het meldpunt bereiken via het gratis telefoonnummer 0800-5151 en er kan via de post of internet een bericht worden gestuurd naar de Inspectie SZW. Er kan ook anoniem worden gemeld. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Kamp dat hij 'forse klappen' wil uitdelen aan malafide uitzenders. Daarbij gaat het niet alleen om hogere boetes. Hij wil overtreders ook harder in de portemonnee treffen door de winsten van hun malafide praktijken af te pakken. Hiervoor worden afspraken gemaakt met andere landen binnen Europa en samengewerkt met Europol, omdat vaak wordt gewerkt met tussenpersonen en mensensmokkelaars over de grenzen heen en geld wordt weggesluisd naar het buitenland.

Registratieplicht
Verder moet een registratieplicht voor uitzendbureaus in het Handelsregister de goeden beter onderscheiden van de kwaden. Een registratieplicht blijkt volgens de minister van belang, omdat het certificatiesysteem van de branche zelf onvoldoende onderscheidend werkt. Uitzendbureaus met certificaat begaan volgens de Inspectie SZW niet veel minder overtredingen dan hun concurrenten zonder.

Vergunningsplicht
Op verzoek van de Tweede Kamer wordt nog onderzocht of herinvoering van een vergunningsplicht voor de sector niet beter is. Bovendien wordt volgens Kamp voor de uitzendbranche flink wat mankracht vrijgemaakt bij de Inspectie SZW, de opvolger van de Arbeidsinspectie, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Inspectie Werk en Inkomen (IWI).

Bron: Binnenlands Bestuur

Beleid en overheid