Werkgevers bepleiten lagere AOW-leeftijd

werkgevers, pensioensleeftijd

Vier op de vijf werkgevers wil dat er een einde komt aan de automatisch stijgende AOW-leeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim duizend werkgevers door demografisch instituut NIDI.

De werkgevers verwachten dat de stijgende pensioensleeftijd zorgt voor steeds hogere ziektekosten en een tanende arbeidsproductiviteit. De AOW-leeftijd stijgt naar 67 jaar in 2021. Daarna zal hij, op basis van levensverwachting, steeds hoger worden bijgesteld.

Versterking

Al eerder pleitten vakbonden al voor het bevriezen van de huidige AOW-leeftijd, nu blijkt een derde van de ondervraagde werkgevers achter hen te staat. Bijna de helft van de werkgevers gaat zelfs een stapje verder: volgens hen moet de pensioensleeftijd teruggeschroefd worden naar 65 jaar. Slechts 21 procent houdt de situatie liever zoals hij nu is. Driekwart van de werkgevers is voorstander van een flexibele AOW, waarmee mensen hun staatspensioen eerder of later mogen laten ingaan.

Weinig motivatie

Uit hetzelfde NIDI-onderzoek blijkt tevens dat werkgevers de laatste jaren steeds minder heil zien in het aan het werk houden van oudere werknemers. Volgens onderzoeksleider en hoogleraar pensioensociologie Kène Henkens geloven steeds minder werkgevers erin dat je werknemers kan dwingen langer door te werken. Veel van hen verlangen dan ook terug naar de tijd waarin mensen met de VUT konden. Voor werknemers met lichtere gezondheidsproblemen is er nu ‘geen makkelijke exitroute meer,’ zegt Henkens in het NRC.

De politiek
Dit nieuws staat haaks op het regeerakkoord dat het kabinet Rutte III deze week presenteerde. Daarin staat dat er niet veel aan het huidige pensioensplan zal veranderen. Werkgevers worden vooral aangemoedigd oudere werknemers goed op te leiden, teneinde hen hun pensioensleeftijd te laten halen. Dat is dan ook hun antwoord op een gezamenlijk statement dat werkgeverskoepels van zware beroepen eerder dit jaar maakten. Daarin gaven zij aan dat de politiek iets moet doen voor mensen met zware beroepen die de AOW-leeftijd niet halen.

Bron: NRC

Beleid en overheid