Aandacht voor risico bij mixen en verwerking van mest

Bij het mixen en verwerken van mest komen veel mestgassen vrij.

De risico’s en het gevaar van het werken met mestgassen worden vaak onderschat. Mestongevallen vinden in de meeste gevallen plaats in besloten ruimtes waar mestgassen zich ophopen. Slachtoffers raken bedwelmd en vallen flauw in de mestsilo of gierput. Vaak raken mensen die te hulp schieten ook bedwelmd, omdat ze de risico’s niet kennen of onderschatten.

Om het aantal ongevallen bij het werken met mest terug te dringen start de Inspectie SZW een campagne gericht op veehouderijen. Hiermee vragen ze aandacht voor de risico’s die het werken met mest met zich meebrengen. Vanaf februari 2021 gaat de Inspectie SZW tevens controleren op de aanwezigheid van veiligheidsmaatregelen bij het mixen en verwerken van mest.

Mestsilo's en gierputten

De gevaren van het werken met mestgassen worden vaak onderschat. Veehouders en loonwerkers zien het risico minder, omdat zij al veel met mest werken. Het verschil van het gevaar tussen mestgassen in de buitenlucht of een grote ruimte en met mestgassen in een mestsilo of een gierput is zo groot dat er regelmatig ernstige ongevallen plaatsvinden. Het achterwege laten van veiligheidsmaatregelen bij het werken van mest komt door onvoldoende kennis en risicobesef.

In de zomer van 2013 kwamen in het Friese Makkinga drie mensen om het leven nadat ze vast kwamen te zitten in een mestsilo. Een vierde persoon liep ernstig letsel op. De directeur van een bedrijf in Mix- en Pomptechniek werd in hoger beroep veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 240 uur. Het bedrijf kreeg een geldboete opgelegd van 100.000 euro. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft onder andere naar aanleiding van dit ongeluk onderzoek gedaan.

Hulp verlenen niet zonder gevaar

Mestongevallen vinden vaak plaats in besloten ruimtes zoals een silo, tank of in stallen tijdens het mixen met de mest in de ondergelegen kelder. Het merendeel van de ongevallen ontstaat doordat  er onvoldoende veiligheidsmaatregelen worden getroffen, zoals het gebruik van geschikte adembeschermingsapparatuur, het regelmatig mixen van de mest en het zorgen voor voldoende ventilatie. Bij een groot deel van de mestongevallen vallen bovendien meerdere slachtoffers doordat mensen die in de buurt zijn te hulp schieten en daardoor ook gewond raken of overlijden, zoals bij het ongeval in 2013 in Friesland. 

Bron: Inspectie SZW

De praktijk