Agrarische bedrijven kunnen veiliger met gewasbeschermingsmiddelen werken
In de glastuinbouw en vollegrondteelt nemen bedrijven onvoldoende maatregelen om veilig en gezond met gewasbeschermingsmiddelen te werken. Terwijl werkgevers en werknemers in de agrarische sector zich wel bewust zijn van de risico’s van het gebruik van deze middelen. De Nederlandse Arbeidsinspectie onderzocht of bedrijven de risico’s van gewasbeschermingsmiddelen kennen en of ze de juiste maatregelen nemen.
De agrarische sector is zich bewust van de risico’s van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, maar er worden niet genoeg maatregelen genomen. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) in de glastuinbouw en vollegrondteelt. De inspectie wijst de sector erop hoe zij wel veilig en gezond met deze middelen kunnen werken.
Verkennend onderzoek naar gebruik gewasbeschermingsmiddelen
De NLA heeft voor dit verkennend onderzoek 85 agrarische bedrijven bevraagd naar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, hun kennis van de risico’s en de maatregelen die ze nemen. Uit de verkenning blijken een aantal opvallende conclusies.
Bijna tachtig procent van de werkgevers en 87 procent van de werknemers zijn zich toch bewust zijn van de risico’s. Aan de andere kant maakt dertig procent van de werkgevers zich wel zorgen over de lange termijneffecten op gezondheid en milieu. Bij werknemers weet zestig procent welke maatregelen genomen moeten worden om zich goed te beschermen. Lange termijnrisico’s worden door de werknemers vaak onderschat.
Risico-Inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
Het begint bij een goede Risico-Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E) bij de bedrijven. Daarin wordt beschreven welke gezondheids- en veiligheidsrisico’s er zijn bij de werkzaamheden. Het overgrote deel van de bedrijven heeft een RI&E, maar nog niet iedereen. Alleen constateert de NLA dat er in de RI&E’s weinig aandacht is voor de blootstelling aan gewasbescherming. Slechts vijf procent van de bedrijven heeft een blootstellingsbeoordeling opgenomen.
Nadat de gewassen bespoten zijn mogen de werknemers niet direct het perceel of kas betreden. Van de werkgevers is 87 procent op de hoogte van deze herbetredingstermijn. Bij 38 procent van de bedrijven worden na het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen geen persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt bij het herbetreden van de ruimte of het perceel, waar dat wel zou moeten.
De resultaten van het verkennende onderzoek is voor de NLA aanleiding om bij bedrijven in de glastuinbouw en vollegrondteelt controles uit te voeren. Waar niet gezond en veilig gewerkt wordt, wordt handhavend opgetreden. De resultaten van deze inspecties worden later dit jaar bekend. De NLA vindt dat de sector stappen moet zetten als het gaat om veilig en gezond werken met gewasbeschermingsmiddelen. De sector kan daarbij gebruik maken van onder meer de arbocatalogus glastuinbouw en de stoffencheck-app.