Beschermingsmiddelen gebruiken, hoe dan?

Beschermmiddelen

Ken je dat? Loop je rond en zie je dat iemand zijn gehoorbescherming niet draagt. Je vraagt waarom niet en je krijgt de reactie dat hij nergens last van heeft en het maar onzin vindt. Wat moet je dan? Hoe krijg je iemand zo ver om beschermingsmiddelen toch te gebruiken?

Als het goed is georganiseerd – door de opdrachtgever in de uitvraag, bij het uitwerken van een ontwerp en bij de voorbereiding van de realisatie – dan is de arbeidshygiënische (AH-)strategie gevolgd en zijn er al maatregelen genomen bij de bron (het risico is weggenomen), op collectief niveau (het gevaar is afgeschermd zodat iedereen beschermd is), is er individuele bescherming (het gevaar is weggenomen voor de persoon die het werk moet uitvoeren) en pas als dat allemaal niet mogelijk is of onvoldoende bescherming biedt komt de persoonlijke bescherming aan bod, de PBM’s. 

De Arbowet- en -regelgeving zijn duidelijk: je moet je medewerkers beschermen. Iemand mag niet ziek worden of letsel oplopen door werkzaamheden die hij of zij uitvoert. Dus is een werkgever verplicht om middelen te verstrekken die dat voorkomen. Onbeperkt? Nee, er geldt het zogenaamde redelijkerwijs principe, ook wel ALARP genoemd: as low as...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

De praktijk