Goede werkplek belangrijk voor gezondheid

De praktijk
Nieuwsartikel
werkplek, goede werkplek, gezondheid

Een goede werkplek speelt een zeer belangrijke rol voor de vermindering van mentale en fysieke werkdruk. Dat blijkt uit onderzoek van HR-platform Mercer onder 821 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar die in dienst zijn bij een bedrijf met minstens 50 medewerkers.

 

In dit onderzoek zocht Mercer uit wat werknemers het belangrijkst vinden op het gebied van de faciliteiten en werkomstandigheden. Meer dan de helft van de respondenten gaf aan een goede werkplekinrichting bovenaan te zetten. Verder hechten vele medewerkers waarde aan moderne hulpmiddelen die het werk makkelijker en veiliger maken, aan vrijheid in de samenstelling van het eigen arbeidsvoorwaardenpakket en aan regelmatige feedback over het functioneren. Gezonde kantinemaaltijden en ontspanningsmogelijkheden worden minder belangrijk gevonden.

 

Verschil per leeftijd

Mercer ontdekte tijdens het onderzoek een opvallende discrepantie: de uitkomsten verschillen per leeftijdscategorie. Zo hebben werknemers van 46 tot 65 jaar veel meer behoefte (26%) aan een smartphone of tablet van de zaak dan hun collega’s van tussen de 18 en 30 jaar (14%). De jongere groep wil daarentegen wel twee keer zo vaak (22%) gebruik kunnen maken van diensten die met gezondheid en welzijn te maken hebben, zoals korting op sportschoolabonnementen en gezondheidschecks.

Bron: HR Praktijk

 

Lees meer op overzichtspagina Preventie