Japanse bedrijven introduceren slaapkamer voor werknemers

slaap, slaaptekort werknemers

Japanse bedrijven hebben steeds vaker een speciale slaapkamer op de werkvloer voor werknemers. Hiermee moet overwerken en slapeloosheid worden voorkomen.

Dat komt regelmatig voor in het land, aangezien Japanse werknemers vaak overuren draaien.  Het het Japanse IT-bedrijf Nextbeat bedacht daar een oplossing voor: aparte kamers voor mannen en vrouwen waarin zij op banken een dutje kunnen doen. Om voor extra rust te zorgen geldt er in de kamers een verbod op laptops, telefoons en tablets en zijn er apparaten die achtergrondgeluiden dempen.

Slaaptekort
Japanse werknemers slapen met hun zes uur en vijfendertig minuten, vijfenveertig minuten korter dan het gemiddelde is, zo blijkt uit het onderzoek dat fitnesstrackerfabrikant Polar hield onder werknemers uit achtentwintig landen. Volgens Emiko Sumikawa, bestuurslid van Nextbeat, zou een pauze tussendoor wonderen doen, zo zegt ze in een interview met Kyodo News. “Een dutje doen kan net zoveel betekenen voor iemands productiviteit als een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging,”

Initiatieven
Extreem overwerken is in Japan zelfs een bekende doodsoorzaak geworden, genaamd ‘karoshi’. Eerder nam de overheid al actie door het aantal overuren te beperken van 100 uur per maand naar 720 uur op jaarbasis. Het weddingplannerbedrijf Crazy bedacht een app waarmee werknemers hun slaappatroon kunnen bijhouden. Werknemers die minstens zes uur per dag slapen, worden beloond met punten die ze kunnen inwisselen bij de bedrijfskantine. 

Oplossing
Volgens Kazuhiko Moriyama, de oprichter van Crazy, zou meer slaap ervoor zorgen dat werknemers gelukkiger zijn, waardoor ze ook betere prestaties leveren op de werkvloer. Ook het Japanse ministerie van Volksgezondheid wil dat Japanners minder hard werken en meer slapen. Hun advies luidt: doe in de namiddag een dutje van maximaal dertig minuten. Het is nog afwachten of Nederlandse bedrijven ook stappen gaan ondernemen als het introdcueren van ‘de uitrustkamer’.

Bron: AD.nl en The Guardian

De praktijk