Opdrachtgever krijgt bon voor niet-Europese arbeiders zonder vergunning

De praktijk
Nieuwsartikel
Niet-Europeanen hebben een tewerkstellingsvergunning nodig om in Nederland te mogen werken.

Op verschillende bouwplaatsen in Rotterdam zijn tijdens een inspectie 11 bouwvakkers die niet in Nederland mogen werken aangetroffen. De Inspectie SZW controleerde samen met de Rotterdamse Alliantie Hand in Hand niet-Europese arbeiders op de verplichte tewerkstellingsvergunning. De opdrachtgever kan voor het laten werken zonder zo’n vergunning een boete van 8.000 euro per persoon krijgen. De Inspectie doet nog onderzoek naar de werktijden, contant uitbetalen en mogelijke onderbetaling.

Niet-Europeanen hebben een tewerkstellingsvergunning nodig om in Nederland te mogen werken. Bij de controle in Rotterdam-Zuid trof de Inspectie in totaal 11 niet-Europese werknemers zonder vergunning aan. Vier bouwvakkers uit Georgië en één uit Oezbekistan werkten bij een verbouwing van een pand. In dezelfde straat waar op een andere locatie werd verbouwd, waren drie bouwvakkers van buiten de EU aan het werk die geen tewerkstellingsvergunning hadden. In een andere straat ging het om drie Oekraïners die aan het werk waren.

Aanvullend onderzoek naar arbeidsomstandigheden

De politie heeft alle bouwvakkers die illegaal aan het werk waren meegenomen naar het bureau voor verhoor. Voor het laten werken zonder tewerkstellingsvergunning kan de opdrachtgever van de Inspectie SZW een boete krijgen van €8.000 euro,- per persoon. Daarnaast doet de Inspectie nog onderzoek naar mogelijke onderbetaling, contant uitbetalen en werktijden.

Werken de illegale arbeiders via een uitzendbureau, dan overtreedt niet alleen het uitzendbureau, maar ook de inlener, de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). Voor elke werknemer die hier niet mag werken, kan zowel het uitzendbureau als de inlener een boete krijgen vanaf achtduizend euro. Als ergens in de keten van werkgevers de Wav wordt overtreden, wordt aan iedere werkgever in die keten een boete worden opgelegd.

Samenwerkingsverband tegen ondermijning

Bij de controle in Rotterdam werkte de Inspectie SZW nauw samen met de Alliantie Hand in Hand in Rotterdam. Dat is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Rotterdam, het NPRZ en andere belanghebbenden. Het winkelgebied op en rond de Beijerlandselaan/Groene Hilledijk wordt geconcentreerd, ondermijning aangepakt en er wordt ruimte gemaakt voor wonen en een gevarieerder winkelaanbod.

Bron: Inspectie SZW

Lees meer op overzichtspagina Preventie