Veel stress bij technische bedrijven

Er is veel stress op de werkvloer van technische bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van ROVC, een partner voor bedrijfstrainingen, in hun rapport ROVC TechBarometer. De druk zou vooral voorkomen uit een aanhoudend tekort aan kwantitatieve en kwalitatieve werknemers.

Het tekort aan technici in nijpend, vindt het ROVC. De vraag gaat vooral uit naar medewerkers met een mbo-3 en mbo-4 niveau, respectievelijk 24 en 46 procent. De komende vijf jaar verwacht de technische branche op het gebied van ervaringsniveau het grootste tekort aan technisch geschoolde mediors (47%). Dit zijn technici met ongeveer twee tot vijf jaar werkervaring.  

Technici zijn honkvast
De TechBarometer presenteert niet alleen slecht nieuws voor de technische branche. De werknemers die er wél zijn, blijken zo trouw als een hond. Als een techneut eenmaal in dienst is, verlaat hij het bedrijf niet snel. Bijna de helft van de werknemers werkt zo’n elf tot twintig jaar voor dezelfde organisatie. Bovendien komen functiewissels niet vaak voor.
Vijftien procent wisselt nooit van functie, 73 procent soms en slechts tien procent regelmatig. 

Neerwaartse spiraal
Terug naar de werkstress. Het effect ervan moeten we niet onderschatten, zegt ROVC-directeur John Huizing. ‘Wanneer medewerkers stress ervaren, melden zij zich bijvoorbeeld sneller ziek omdat zij het werk mentaal niet meer aan kunnen. Ook leidt stress vaak tot lichamelijke klachten. Medewerkers met stress functioneren minder goed en zijn prikkelbaar, waardoor het aantal conflicten op de werkvloer toeneemt. Dit zal uiteindelijk leiden tot verminderde productie en productkwaliteit en daardoor een strenger beleid vanuit het management. Zo komt een organisatie terecht in een neerwaartse spiraal. Want wanneer het management dichter op de huid van de technicus gaat zitten, ervaart hij weer meer stress.’

Bron: ROVC

De praktijk