Depressie op de werkvloer: hoe ga je daarmee om?

depressie werk
'I had a black dog, his name was depression'

Psychische klachten zijn er in veel soorten en maten, maar een groot deel van de bevolking heeft ermee te maken. Ook op de werkvloer komen ze dus regelmatig voor. Van overspannenheid en depressie tot aandoeningen als borderline en autisme. Om preventiemedewerkers handvatten te geven hoe een organisatie hier het beste mee om kan gaan, is Werk & Veiligheid een serie gestart over psychische klachten op de werkvloer. Deel twee gaat over werken met depressie, door ervaringsdeskundige Jessica Rits.

Deel 2: Depressie
Eindeloos heb ik gelezen over depressies, zoekend naar antwoorden waarom in 2009 bij mij het licht uitging. Heeft het geholpen? Ja en nee. Op sommige vragen krijg je namelijk geen antwoord. Omdat er geen bewijs is, geen onderzoek naar gedaan en bovenal: omdat het gaat om mensen. Iedereen is anders. Om nog maar niet te spreken van onze hersenen. Een complex orgaan. Diagnoses en ziektebeelden geven een richting. Je hebt een psychische ziekte, het is niet wie je bent.

Hoe kan een depressie ontstaan
Uiteraard zijn er symptomen die kenmerkend zijn voor een depressie. Hoe meer symptomen en hoe 'heftiger' (bijvoorbeeld de mate waarin het je dagelijks leven beïnvloedt), hoe...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Duurzame inzetbaarheid