Transitievergoeding: een lust of een last?

Het zal niemand ontgaan zijn dat de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) is ingevoerd. De WWZ is het resultaat van de afspraken tussen kabinet, werkgevers en vakbonden in het sociaal akkoord. De veranderingen in één keer invoeren heeft een te grote impact, daarom wordt dit gefaseerd gedaan. Op 1 januari 2015 is er gestart met het verbod op het concurrentiebeding, het flexrecht is aangepast en er gelden veranderde regels rondom de proeftijd. Vanaf 1 januari 2016 worden de WW-rechten aangepast. In dit artikel worden de veranderingen in het ontslagrecht vanaf 1 juli, de transitievergoeding, nader toegelicht.

Transitievergoeding
Wanneer een werkgever vanaf 1 juli 2015 afscheid neemt van een werknemer die 2 jaar of langer in dienst is en gemiddeld 12 uur of meer per week werkt moet deze een transitievergoeding aan de werknemer betalen. De transitievergoeding geldt voor werknemers van 18 jaar en ouder met een contract voor onbepaalde tijd of met een tijdelijk contract.

Transitievergoeding: een lust of een last?
Een antwoord op deze vraag hangt af van de situatie en van degene aan wie je de vraag stelt. Het antwoord blijkt niet zo eenvoudig en eenduidig.

Het nieuwe ontslagrecht
Hoe...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Duurzame inzetbaarheid