Asbest in oude ovens bedreigt gezondheid bakkers

Documentaire van Zembla
Asbestkoord dat in sommige ovens is toegepast

Vorige week zond Zembla, het onderzoeksjournalistieke programma van de VARA, het programma ‘Bodemprijzen en kiloknallers’ uit. In deze documentaire wordt duidelijk gemaakt dat voedselproducenten zich klemgezet zien door de grootwinkelbedrijven die hun leveranciers  bodemprijzen betalen voor zaken als brood en vlees. Het gevolg is misstanden in de voedselproductie, zowel waar het de kwaliteit van ons voedsel betreft als waar het de arbeidomstandigheden betreft.

De casus die centraal stond draaide om de ovens van Bakkersland, waarin vorig jaar asbest is vrijgekomen. In het programma bleek dat zich in veel oude ovens asbest bevindt en dat er nog veel van die oude ovens in gebruik zijn, bij vele bakkerijen. De media reageerden direct en de reacties draaiden om het risico dat er asbest in het brood terecht kon zijn gekomen. Bakkersland ontkent overigens dat er besmet brood in omloop is gekomen. Enigszins teleurstellend is dat heel weinig journalisten gewag hebben gemaakt van het risico dat werknemers van bakkerijen jaarlijks lopen door het inademen van asbestvezels. Zembla belicht dat aspect overigens uitgebreid, en haalt ook een geval aan van een bakker met mesothelioom, asbestkanker. 

Bekijk de documentaire hier.

Gezondheidsmanagement