Ernstig overgewicht kan tot ontslag leiden

Als een werknemer zo ernstig te zwaar is dat hij zijn werk niet meer naar behoren kan doen, kan dit reden zijn voor ontslag. Dit bleek onlangs in een zaak bij de rechtbank van Noord-Nederland.

Rechtszaak
De rechtszaak ontstond doordat een werknemer met zeer ernstig overgewicht voor een langere periode zijn functie niet goed kon uitvoeren. De werknemer werkte als groepsleider voor een gespecialiseerd kinderdagcentrum. Voor de begeleiding van de kinderen was de mobiliteit van de werknemer belangrijk. Deze mobiliteit ontbrak volgens de werkgever, want de werknemer kampte met een Body Mass Index (BMI) van rond de 70.

Ondanks hulp werkgever geen zichtbare verbeteringen
Sinds 2007 had de werkgever daarom meerdere keren aangekaart dat de werknemer zijn overgewicht moest terugbrengen, zijn conditie moest verbeteren en aan zijn eetverslaving moest werken. Maar de werknemer kon of wilde onvoldoende meewerken en bleef daardoor disfunctioneren.
De werkgever besloot een verzoek tot ontbinding in te dienen. Hij deed dit niet omdat de werknemer aan superobesitas leed, maar wel omdat de werknemer hierdoor niet meer aan de functie-eisen voldeed.

Morbide obesitas is chronische ziekte
In...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 243,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Gezondheidsmanagement