Fijnstof op de werkvloer aanpakken

Fijnstof komt voor in veel verschillende verschijningsvormen, ook op de werkvloer. Afhankelijk van de concentratie, levert het een gevaar voor de gezondheid op. Wat zijn de risico’s, waar kun je als preventiemedewerker op letten en wat kun je doen tegen fijnstof?

De omgevingslucht bevat stof. Hiermee wordt de verzameling van alle deeltjes in de lucht bedoeld. De deeltjes hebben een uiteenlopende grootte. Met fijnstof wordt doorgaans het stof bedoeld waarvan de maximale diameter van de deeltjes 10 µm bedraagt. Dit wordt afgekort met de term PM10 (PM: particulate matter). Fijnstof in de lucht kan de gezondheid negatief beïnvloeden. Om deze reden heeft de Europese Unie grenswaarden voor fijnstof vastgesteld.

Bij arbeidsprocessen kunnen medewerkers, afhankelijk van de processen, worden blootgesteld aan diverse stoffen, gassen en dampen. Bij stoffen valt te denken aan kwartsstof, houtstof of metaalstof. Dergelijke blootstellingen worden beoordeeld aan de hand van de inhaleerbare en/of respirabele stoffracties in combinatie met de specifieke componenten. Dit artikel beschrijft specifiek fijnstof (PM10). 

Herkomst
Fijnstof ontstaat door verbranding, wrijving of verdamping. Voorbeelden...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Gezondheidsmanagement