Hitteplan actief

Tips bij werken in de hitte
Draag als het kan aangepaste kleding. Smeer je om de twee uur in met anti-zonnebrandmiddel van minimaal factor 20. Smeer vaker als je veel zweet. Drink voldoende water of sportdrank en zorg dat je genoeg zout binnenkrijgt.

Het is momenteel vrij warm in Nederland. Naar verwachting loopt de temperatuur de komende dagen op naar de 40 graden. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Maar ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen. Daarom activeert het RIVM vanaf vandaag, dinsdag 23 juli 2019,  het Nationaal Hitteplan voor heel het land.

Volgens weerinstituut KNMI is het op vandaag op veel plaatsen in Nederland al tropisch warm. Voor woensdag en donderdag verwacht het KNMI uitzonderlijk hoge temperaturen. Ook de nachten blijven warm; het koelt niet verder af dan tot een graad of 20. De luchtvochtigheid neemt toe. Daardoor het benauwd aan kan voelen. In het weekend lijkt het wat af te koelen, maar in het zuiden en oosten kan het dan ook nog zomers warm zijn.

Alertheid
Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. En een oproep om extra alert te zijn op jezelf, familie, collega’s en buren. Vooral voor groepen kwetsbare mensen zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt de hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om vooral koel te blijven en genoeg te drinken.

Door de uitzonderlijke temperaturen kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of zonnesteek. Let goed op symptomen die daarop kunnen wijzen: vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Ook kunnen door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de klachten niet snel afnemen.

Werkklimaat-app
De FNV lanceerde onlangs de Werkklimaat-app om te zien of je je werk nog veilig kunt doen bij verschillende temperaturen. Werken in de hitte of kou kan namelijk gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Met de FNV Werkklimaat-app krijg je snel een advies over jouw werkklimaat. En krijg je tips wat je zelf kunt doen, én wat je werkgever moet doen.

Tips om veilig te werken in de hitte of zon
Probeer je werkplanning zo aan te passen dat je de zon tussen 12.00 en 15.00 vermijdt. Verlaag bij extreme hitte het werktempo en de werkintensiteit. Werk niet te lang achter elkaar en pauzeer tussendoor in koele ruimtes.

Draag als het kan aangepaste kleding. Smeer je om de twee uur in met anti-zonnebrandmiddel van minimaal factor 20. Smeer vaker als je veel zweet. Drink voldoende water of sportdrank en zorg dat je genoeg zout binnenkrijgt.

De werkgever kan ook in de werkomgeving rekening houden met de hitte. Zorg dat het binnen koel blijft: schakel warmteproducerende apparaten uit waar dat kan en maak platte daken nat. Zorg bij werk in de buitenlucht dat werknemers zoveel mogelijk worden afgeschermd tegen de zon, door een parasol of overkapping.

Leg je werk tijdelijk stil bij directe gezondheidsrisico’s of bij risico’s voor je veiligheid of die van anderen.

Bronnen: RIVM en FNV

Gezondheidsmanagement