Inkomen belangrijkste reden voor werken met ziekteklachten

Gezondheidsmanagement
Nieuwsartikel
Ondanks het nadrukkelijke advies om thuis te blijven met klachten ging een deel van de werknemers toch naar het werk met ziekteklachten.

Ondanks het nadrukkelijke advies om thuis te blijven bij ziekteklachten, is 17 procent van de ondervraagde werknemers naar het werk gegaan met ziekteklachten. Aan de andere kant is bijna een kwart van de werknemers bang om ziek te worden of om anderen te besmetten. Dit zijn enkele resultaten uit onderzoek van Managementsoftwareleverancier Quinyx onder 600 medewerkers die het grootste deel van hun werktijd niet achter het bureau doorbrengen.

Niet alleen werd er tijdens de coronapandemie zorgen gemaakt over de besmettelijkheid van het virus. 23 procent van de werknemers heeft tijdens de coronapandemie opzettelijk de gewerkte tijd die hij indiende op zijn rooster verhoogd of verlaagd. Het merendeel heeft tijd toegevoegd die zij niet gewerkt hebben, maar ook een aanzienlijk aantal heeft hun echte werktijd verkort om te voorkomen gestraft te worden.

Baanbehoud

Ondanks het advies van de overheid om thuis te blijven bij ziekteklachten, is 17 procent van de werknemers toch met ziekteklachten naar het werk gegaan. De belangrijkste reden dat men toch naar het werk ging, is voor twintig procent dat zij het geld nodig hadden voor huishoudelijke uitgaven. Zeventien procent geeft aan bang te zijn geweest hun baan te verliezen als zij niet gingen werken.

Dat zo’n aandeel mensen wel aan het werk ging terwijl zij ziekteklachten hadden, werd hen waarschijnlijk niet in dank afgenomen door collega’s. Zo geeft 23 procent aan tijdens de coronapandemie veel angst te hebben om ziek te worden. Ook de angst om een virusdrager te zijn is groot: zeventien procent is hier bang voor. Los van het ziek worden of anderen besmetten met corona, maakt dertien procent van de werkenden zich ook zorgen over het verliezen van hun baan of inkomen.

Lastige tijd

“Angst is doorgaans een slechte raadgever, waardoor men vreemde dingen doet,” zegt Business Development Manager Jan de Rooij van Quinyx. “Bijvoorbeeld het schrijven van extra uren of aan het werk gaan terwijl dit tegelijk een bedreiging is voor de gezondheid van collega’s.” Het is een lastige tijd om in te ondernemen, zoals in de horeca en retail. Werkgevers doen er goed aan openlijk te communiceren over hoe de organisatie er financieel voor staat. De Rooij: “Hierdoor weten werknemers beter waar zij aan toe zijn waardoor zij ook eerder in vertrouwen hun uitdagingen zullen delen. Zo zorg je er met elkaar voor dat ook in crisistijden de bedrijfsvoering gezond blijft.”

Bron: Quinyx

Lees meer op overzichtspagina Preventie