Jonge starters op de arbeidsmarkt leven ongezonder dan 25-plussers

Uit preventief medisch onderzoek van de arbodienstverlener blijkt dat 37 procent van de schoolverlaters en andere jonge werknemers tot 25 jaar zelf aangeeft ongezond te eten; 33 procent zegt te roken. Dat is behoorlijk meer dan bij oudere leeftijdsgroepen, waar het roken rond de 20 procent schommelt en het ongezond eten tussen de 20 en 25 procent.

 

Het alcoholgebruik is bij jongeren nog laag. In de leeftijdsgroep 15 tot 40 jaar zegt ongeveer 5 procent te veel te drinken. Maar volgens 365/ArboNed neemt het alcoholgebruik geleidelijk met de jaren toe. Van de 55-plussers zegt circa 10 procent te veel te drinken.
Volgens 365/ArboNed zijn de cijfers zorgelijk, omdat het gaat om zelf gerapporteerde leefgewoontes van mensen. De organisatie gaat ervan uit dat het in werkelijkheid slechter is gesteld met de leefstijl van de werknemers.

 

Nu we met de vergrijzing allemaal langer moeten doorwerken, worden gezonde werknemers steeds belangrijker. Maar werkgevers zouden hun personeel vaak nog niet durven aan te spreken op overgewicht of bij een vermoeden van overmatig alcoholgebruik.

 

Leefgewoontes worden al gauw als een privéaangelegenheid gezien, terwijl deze wel degelijk effect kunnen hebben op het werk. Volgens 365/ArboNed is het juist goed als werkgevers hun personeel aanspreken op een ongezonde leefstijl, maar dan moet de baas daarbij ook direct hulp bieden om de problemen aan te pakken.
 
 

bron: P&Oactueel
 

Gezondheidsmanagement