Kortdurend verzuim grotendeels infectieus?

Meer dan de helft van alle kortdurend arbeidsverzuim komt voor rekening van infectieziekten; zo luidt regelmatig de stelling. Soms wordt daar dan naar bewijs gevraagd. En dat is er, althans in gepubliceerde vorm, niet direct. Wel indirect zijn er gegevens die de stelling ondersteunen; zoals incidentie en prevalentie gegevens van het Nationaal Kompas Volksgezondheid.


Wat kunnen we er mee?

Als bedrijfsarts of preventiemedewerker kun je met deze gegevens en de stelling meerdere kanten uit. Als je preventief actief bent dan kom je in de praktijk de vraag tegen of de infecties die leiden tot het kortdurende verzuim wel door/in werk te voorkomen zijn; zijn ze niet meestal toch vooral het gevolg van infecties in de prive-sfeer?
Omdat het vaak om klachten van alledag gaat (hoesten, diarree en bijvoorbeeld huidklachten) kan men de werkgerelateerdheid alleen maar op het spoor komen door een goede controlegroep te kiezen. Bedrijfsarts Bert Opheikens (2005) kon in een waterzuiveringsbedrijf aantonen dat genoemde dagelijkse klachten waarschijnlijk wel werkgerelateerd waren; hij koos een goede controlegroep.

De cijfers van het Nationaal Kompas Volksgezondheid kunnen aantonen dat veel kortdurend verzuim voor de handliggend infectieus van aard is. Dat betekent dat werkgevers en werknemers ook met risicovorming rekening moeten houden; ongeacht waar de werknemer de infectie opliep, zij moeten zich bewust zijn van de risico's en gevolgen voor anderen (collega's, klanten, product).

Cijfers van het NIVEL laten eveneens zien dat een infectie hoog op de rangorde voorkomt van oorzaken van gezondheidsklachten waarmee mensen de huisarts bezoeken. De cijfers geven een indicatie voor  de hoge frequentie van het vóórkomen van infectieziekten als oorzaak gezondheidsklachten. Helaas zeggen ze weinig over de beperkingen door deze klachten en eventueel daaruit voortvloeiend (ervaren) werkverzuim.

Tenslotte bieden de gegevens van het Nationaal Kompas Volksgezondheid ons een mooi overzicht van het vóórkomen van (chronische) ziekten die negatief van invloed zijn op de weerstand. De prevalentiecijfers van chronische aandoeningen zoals COPD, inflammatoire darmziekten en bijvoorbeeld diabetes moeten  bedrijfsartsen en preventiemedewerkers ervan bewust maken dat in de werkpopulatie een aanzienlijk aandeel van de werkenden beschouwd kan worden als 'kwetsbaar' bij de blootstelling aan biologische agentia. Bij arbobeleid moet met deze mensen rekening gehouden worden.

KIZA, Het Kennissysteem Arbeid en infectieziekten ontwikkelde de KIZA mindmap over ziekteverzuim, zie afbeelding.

 

Die diagnose bij infectieziekten wordt bijna altijd door de werknemer zelf gesteld, soms door de huisarts en zelden door de bedrijfsarts. Meestal is er geen sprake van een beroepsgebonden of zelfs maar werkgerelateerde infectieziekte. Of dit werkelijk zo is kan eigenlijk alleen een terzake kundige zoals de bedrijfsarts bepalen. Is er sprake van een bijzonder ziektebeeld of bijvoorbeeld van een bedrijfsgebonden en tot één bedrijf beperkte outbreak dan is voor iedereen een werkgerelateerdheid een mogelijkheid. Echter meestal is er een uitgebreide kennis van belastbaarheid, belasting en individuele kwetsbaarheid noodzakelijk: zoals de causale arbo piramide waaruit de beroepsziekte oprijst helder illustreert.

De werkplekkennis en het agens moeten in de RI&E staan, de gevoelige gastheer moet bij de arboprofessional (eventueel de werkgever, maar in ieder geval ook de werknemer zelf) bekend zijn en de samenloop moet onderwerp van aandacht bij iedereen in het bedrijf vormen.

Overigens heeft via het Arbobesluit iedere werknemer bij een potentiële blootstelling aan biologische agentia recht op een medisch onderzoek indien de werknemer vermoedt dat er een relatie tussen ziekte en werk of arbeidsomstandigheden kan bestaan.

Voorwaarden voor een optimale ziekteverzuimbegeleiding in het kader van infectieziekten:

1. Neem alle mogelijke werkgerelateerde (causaal en conditioneel) infectieziekten in de RI&E mee. Houd rekening met risicolopers, risicovormers en derden.

2. Ga in het plan van aanpak uit van het biologisch arbeidshygiënisch principe (BAH-principe). Besteed veel aandacht aan de algemene basishygiëne (gedragmatig en technische voorzieningen)

3. Zorg dat casemanager en werknemers voldoende voorgelicht en geïnstrueerd zijn.

4. Zorg voor voldoende informatie (via werknemers) van curatieve sector: maak bv een brochure met beschrijving van potentiële risico’s bij de actuele werkbelasting. Deze kan in de status ingevoerd worden samen met het telefoonnummer en de naam bedrijfsarts/arbodienst. Wijs daarin op :

  • (bijzondere) Infectieziekten die een snelle diagnose behoeven: MRSA, Legionella, Ziekte van Weil, Lyme, etc.;
  • specifieke verworven kwetsbaarheden die extra gevaar voor de persoon zelf kunnen opleveren ivm de potentiële werkbelasting met biologische agentia;
  • ziekten die een gevaar voor derden op het werk kunnen opleveren: influenza verzorgingshuizen, MRSA gezondheidszorg, Varicella kinderdagverblijven, Kinkhoest neonatologie, etc.

5. Monitor de kwetsbaarheid voor infecties van alle werknemers passief: men moet aan de hand van een lijstje iedere verandering melden aan de bedrijfsarts


6. Monitor bij een mogelijke ernstige werkbelasting met biologische agentia de individuele kwetsbaarheid actief van alle betrokken werknemers bijvoorbeeld door middel van een PMO


7. Evalueer het voorgaande zo vaak als daar aanleiding toe bestaat: outbreaks, plotselinge verheffingen in het ziekteverzuim, bijzondere ziektegevallen, niet goed afgelopen zwangerschappen, beroepsinfectieziekten, nieuwe medische inzichten, bv uit de literatuur of KIZA.


Indien aan bovengenoemde voorwaarden is voldaan kan men met betrekking tot het ziekteverzuim volstaan met:

  • backing functie bijvoorbeeld telefonisch een uur vóór aanvang bereikbaar, maar ook tijdens werktijden voor werkgever,werknemer en leidinggevenden, casemanagers;
  • uitnodigen nieuwe kwetsbare individuen om een individueel preventieplan op te stellen;
  • uitnodigen zwangeren bij bekend worden zwangerschap en voor terugkeer naar het werk;
  • beschikbaar hebben van een open spreekuur;
  • jaarlijkse evaluatie van het beleid met werkgever en vertegenwoordigers werknemers.
TIP: Neem regelmatig eens een steekproef: bel (of nog beter: bezoek) als bedrijfsarts zelf een tiental kortdurende verzuimers (waaronder ook de frequente!) en analyseer alle achtergronden.

Het Nationaal Kompas Volksgezondheid en NIVEL bieden cijferbronnen die ook voor preventiemedewerkers en bedrijfsartsen nuttig zijn:


Opheikens A. Werkgerelateerde gezondheidsklachten bij medewerkers van rioolwaterzuiveringsinstallaties. TBV 2005  volume 13, no, 2 , 47-53

Prevalentiecijfers: http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/welke-ziekten-hebben-de-hoogste-prevalentie/

Incidentiecijfers: http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/welke-ziekten-hebben-de-hoogste-incidentie/

Continue Morbiditeits Registratie Peilstations, Nederland 2011. NIVEL

Bron: Kiza

 

Gezondheidsmanagement