Strafrecht bij een bedrijfsongeval

Gezondheidsmanagement
Strafrecht bij een bedrijfsongeval

De Arbowet wordt grotendeels bestuursrechtelijk gehandhaafd. Onder omstandigheden kan een bedrijf echter ook te maken krijgen met het strafrecht en (dus) de Officier van Justitie (OvJ). Dit zal vooral het geval zijn bij (ernstige) bedrijfsongevallen. Hoe gaat een strafrechtelijke vervolging in zijn werk bij een bedrijfsongeval?

De Arbowet bevat algemene rechten en plichten voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van werknemers (en zzp’ers) te bevorderen. Doel is om ongevallen en ziekten, veroorzaakt door het werk, te voorkomen. 
De Inspectie SZW is belast met de (bestuurlijke) handhaving van de Arbowet. Op grond van de ‘Aanwijzing handhaving Arbeidsomstandighedenwet’ is het strafrecht alleen gereserveerd voor ernstige overtredingen van de bepalingen in de Arbowet. Deze bepalingen moeten daarnaast zijn aangewezen als economische delicten in de zin van de Wet op de Economische Delicten (WED). 

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan voor

€ 232,00

p/jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet-en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Lees meer op overzichtspagina Preventie