Ziekteverzuim zorgsector fors gestegen

In het coronajaar 2020 is het ziekteverzuim in de zorgsector sterk gestegen. De stijging ligt met 11 procent ten opzichte van het voorgaande jaar stukken hoger dan de stijging in griepjaar 2018 (8 procent).

Waar het ziekteverzuim landelijk licht toenam in 2020, nam het verzuim in de zorgsector sterk toe. Het verzuimpercentage kwam uit op 6,83 procent. In 2019 was dit 6,14 procent. In de praktijk waren er nog meer mensen niet inzetbaar, vanwege thuisquarantaine of de wachttijd van een coronatest. Dit meldt pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM op basis van gegevens van vierhonderd zorginstellingen.

Het verzuim in de zorgsector is in het coronajaar 2020 sterk toegenomen, met ruim 11 procent ten opzichte van 2019. Gemeten over het hele jaar waren dagelijks gemiddeld 63 duizend werknemers in de zorgsector niet inzetbaar. Verzuimdatabedrijf Vernet, een PGGM-dochteronderneming, meldt dit op basis van gegevens van circa vierhonderd zorginstellingen. De nieuwste maandcijfers laten zien dat het verzuimpercentage in december 2020 was opgelopen tot 7,75.

Thuisquarantaine en wachttijd

Gemeten over de hele zorgsector kwam het verzuimpercentage in 2020 uit op 6,83 (2019: 6,14 procent). Dit is het hoogste percentage sinds 2004. De verzuimcijfers zijn exclusief de werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op een coronatestuitslag. De zorgsector beslaat ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg. In totaal werken er circa 930 duizend mensen in deze vier sectoren. In de gehele zorg- en welzijnssector werken op dit moment circa 1,3 miljoen mensen.

De maandcijfers van Vernet bewogen al mee met de Covid-19 besmettingen onder zorgmedewerkers. In de jaarcijfers is te zien hoe erg 2020 afwijkt van voorgaande jaren. In 2018, toen Nederland kreeg te maken met een bovengemiddeld griepseizoen, was het ziekteverzuim acht procent hoger dan het jaar ervoor. 2020 laat met 11 procent dus een veel grotere stijging zien. In de verzorging, verpleging en thuiszorg was de stijging afgelopen jaar zelfs 16 procent. Daar tegenover stond dat het ziekteverzuim in de Geestelijke Gezondheidszorg met een verzuimpercentage van 6 procent stabiel is gebleven ten opzichte van 2019.

Personeelstekort

“De nieuwe cijfers van Vernet laten zien onder welke druk de mensen in de zorgsector hebben gewerkt in het afgelopen jaar”, zegt PGGM-CEO Edwin Velzel. “Omdat de zorgsector ook op de lange termijn een structureel tekort heeft aan medewerkers, is het heel belangrijk dat werkgevers goed inzicht krijgen in de arbeidsmarktdata van de zorg. Zo kunnen ze met hun strategische personeelsplanning anticiperen op dat tekort. Het doel is dat iedereen ook in de toekomst de zorg krijgt die hij nodig heeft.’’

Bron: PGGM

Gezondheidsmanagement