Hybride werken kan effectiever, fijner en gezonder

Hybride werken staat voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken, waarbij een werknemer deels thuiswerkt.

Veel Nederlandse werknemers met een kantoorfunctie werken na de coronacrisis nog steeds een deel van de week thuis. Uit onderzoek blijkt de voorkeur van werkgevers en werknemers uit te gaan naar een fifty-fifty-verdeling van thuiswerken en werken op kantoor. Omdat hybride werken niet alleen voordelen biedt, ontwikkelde TNO een toolbox voor effectiever, fijner en gezonder hybride werken.

Hybride werken is na het thuiswerken in het begin van de coronapandemie het nieuwe werken geworden voor veel mensen met een kantoorbaan. Veel mensen werken nog steeds een groot deel van hun werkweek vanuit huis.

Fifty-fifty-verdeling: werken op kantoor en thuiswerken

Uit onderzoek van TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) blijkt dat de voorkeur uitgaat naar een fifty-fifty-verdeling van werken op kantoor en thuiswerken. Hybride werken biedt voordelen, maar er zijn ook uitdagingen. Daarom ontwikkelde TNO in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een toolbox die werkgevers en werknemers helpt om effectiever, fijner en gezonder hybride te werken.

Hybride werken staat voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken, waarbij een werknemer deels thuiswerkt. De plaats waar je werkt, hangt af van het type werk, het doel van de werkactiviteiten en de afspraken die gemaakt zijn binnen teams of afdelingen. Daarnaast spelen de behoeften en voorkeuren van verschillende werknemers, klanten en partners een rol in de afspraken die je samen maakt. Bijvoorbeeld over bereikbaarheid, beschikbaarheid en het verloop van hybride vergaderingen. Zo weet iedereen waar hij aan toe is.

Richt hybride werken goed in

De toolbox van TNO bevat 8 tools die je helpen om hybride werken goed in te richten. Denk aan manieren om goede afspraken te maken, onderlinge verbinding te creëren of succesvol hybride te brainstormen. De tools zijn een teamgesprek over het doel van en de afspraken bij hybride werken, wanneer en waarom werknemers naar kantoor, effectief hybride vergaderen, gezond hybride werken, tips voor en door leidinggevenden, handige links & ervaringsverhalen, onderzoek & cijfers over hybride werken en last but not least samenwerking & verbinding.

Leer wat een gezonde werkhouding is of hoe je voor elkaar krijgt dat iedereen aan het woord komt tijdens een hybride vergadering. Dat én nog veel meer vind je terug in de Toolbox hybride werken.

Bron: TNO
 

Het nieuwe werken