Meeste bedrijven verstrekken een thuiswerkvergoeding

Het nieuwe werken
Nieuwsartikel
De meeste werkgevers willen na de coronacrisis het hybride werken vasthouden. De norm wordt daarbij twee dagen per week thuiswerken en de rest op locatie.

De komende tijd zullen werknemers deels thuis en deels op locatie gaan werken. Werkgevers verwachten dat dit zogenoemde hybride werken de toekomst is van het bedrijfsleven. Meer dan de helft van de werkgevers heeft op dit moment al een thuiswerkvergoeding ingevoerd. Bij veel bedrijven gaat dit gepaard met aanpassingen van de reiskostenvergoedingen. Dit blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder Nederlandse werkgevers.

Werkgevers gaan op grote schaal over op het verstrekken van thuiswerkvergoedingen. Meer dan de helft van de werkgevers heeft inmiddels de thuiswerkvergoeding ingevoerd, tegen 20 procent een half jaar geleden. Twee euro netto per dag is de norm. Gelijktijdig met de invoering van de thuiswerkvergoeding worden de regelingen voor reiskostenvergoedingen aangepast.

Hybride werken

Werkgeversvereniging AWVN (Algemene Werkgevers Vereniging Nederland) voorziet dat het aantal werkenden dat een thuiswerkvergoeding ontvangt verder zal toenemen. Die verandering past volgens AWVN in de ontwikkeling naar een post-coronasituatie waarin bij veel bedrijven hybride werken in het bedrijfsbeleid is geïntegreerd.

De meeste werkgevers willen na de coronacrisis het hybride werken vasthouden. De norm wordt daarbij twee dagen per week thuiswerken en de rest op locatie. 60 procent van de werkgevers geeft dit aan. Verder stellen 9 op de 10 werkgevers vast dat medewerkers graag regelmatig thuiswerken. Met deze toekomstverwachting hanteren de meeste bedrijven een thuiswerkvergoeding per werkdag. Net als dat de woon-werkafstand niet voor elke werknemer gelijk is, geldt dat ook voor het aantal thuiswerkdagen.

Waarjewerkt-regeling

Uit het AWVN-onderzoek blijkt verder dat tweederde (68 procent) van de werkgevers inmiddels de reiskostenvergoeding heeft aangepast of dat gaat doen. Het populairst is de overstap naar de ‘waarjewerkt-regeling’ waarin een reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding in één budget worden gecombineerd.

Bron: AWVN

Lees meer op overzichtspagina Preventie