Thuiswerkers verwachten geen veilige terugkeer op werkvloer

Bijna de helft van de medewerkers van bedrijven in Nederland (46%) is er niet van overtuigd dat zijn organisatie alle  stappen neemt om een veilige terugkeer naar de werkvloer te garanderen.

Leidinggevend kantoorpersoneel is niet hoopvol over een soepele overgang van thuiswerken naar de nieuwe realiteit. Het mogelijke einde van de pandemie vormt volgens hen een grotere uitdaging dan de noodgedwongen veranderingen aan het begin van de coronacrisis. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek voor IT-dienstverlener ServiceNow. De helft van de Nederlandse werknemers deelt deze zorg.

De transformatienoodzaak brengt ondernemingen en instanties aan de vooravond van ongekende innovaties op de werkplek. Een meerderheid van de werknemers in Nederland verwachten spanningen tussen het belang van de organisatiecontinuïteit en een veilige terugkeer naar de plek op de werkvloer. Medewerkers zien het verdwijnen van reistijd als het grootste voordeel van thuiswerken. Managers benadrukken daarentegen vooral het voordeel van meer persoonlijke verantwoordelijkheid.

Aan de wereldwijde studie van marktonderzoeksbureau Wakefield Research in opdracht van IT-dienstverlener ServiceNow hebben 900 leidinggevenden en 8.100 kantoormedewerkers deelgenomen, werkzaam bij organisaties in de financiële dienstverlening, de gezondheidszorg, de maakindustrie, de publieke sector en de telecomsector.

Veilige terugkeer naar de werkvloer

Opmerkelijk is dat 52 procent van de Nederlanders in loondienst zich zorgen maakt dat zijn werkgever organisatiecontinuïteit belangrijker vindt dan een veilige terugkeer van het personeel naar de werkplek. Nog opvallender is dat een hoger gedeelte van de leidinggevenden (58%) deze zorgen deelt. Dit percentage is aanzienlijk hoger dan het Europese gemiddelde van 37 procent voor leidinggevenden, terwijl het percentage Nederlandse werknemers gelijk is aan het Europese gemiddelde.

Daarnaast is bijna de helft van de medewerkers van bedrijven en instellingen in Nederland (46%) er niet van overtuigd dat zijn organisatie alle noodzakelijke stappen neemt om een veilige terugkeer naar de plek op de werkvloer te garanderen. Over één ding zijn alle leidinggevenden en vrijwel alle werknemers (96%) in Nederland het eens: het thuiswerken heeft ontegenzeggelijk relevante voordelen.

Persoonlijke verantwoordelijkheid

De vele voordelen betekenen niet automatisch geen of minder bekommeringen, want zowel medewerkers (78%) als managers (90%) uiten hun zorgen: leidinggevenden zijn vooral bezorgd over vertragingen in de dienstverlening of productie, terwijl werknemers zich vooral zorgen maken over een gebrek aan samenwerking tussen verschillende afdelingen.Het grootste voordeel dat het noodgedwongen thuiswerken volgens leidinggevenden oplevert, is meer persoonlijke verantwoordelijkheid voor de werknemers. Nederlandse medewerkers noemen de tijdsbesparing door het wegvallen van het woon-werkverkeer als grootste voordeel.

Ander opvallende uitkomsten uit het onderzoek zijn dat 94 procent van de leidinggevenden in Nederland van mening is dat de pandemie ervoor heeft gezorgd dat de manier van werken is veranderd. Een grote meerderheid van zowel de leidinggevenden als de medewerkers geeft aan dat zijn organisatie sneller nieuwe manieren van werken heeft geïmplementeerd dan vooraf voor mogelijk werd gehouden. 96 procent van de Nederlandse leidinggevenden verwacht dat veranderingen in de uitvoering van de organisatie door de pandemie leiden tot kostenbesparingen.

Bron: ServiceNow

Het nieuwe werken