ISO 45003: nieuwe norm voor structurele aanpak PSA

ISO 45003: nieuwe norm met tips structurele aanpak PSA

Als aanvulling op de norm ISO 45001 wordt wereldwijd gewerkt aan de ISO 45003. Deze norm wordt een leidraad voor een structurele aanpak van werkdruk en ongewenste omgangsvormen op de werkvloer. Waarom is dit nu in tijden van onzekerheid en verandering zo belangrijk? Wat houdt de nieuwe norm in? En wat kun je er straks mee?

Veranderingen, zowel positief als negatief, veroorzaken stress. Niet vreemd dus, dat in een periode waarin veel werknemers met veranderingen worden geconfronteerd, men meer stress ervaart. We leven anders, we werken anders en worden geconfronteerd met onzekerheid. De stress die we door de veranderingen en onzekerheid ervaren wordt door de Arbowet gedefinieerd als een vorm van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dit is niet voor niks. Verzuim door stress neemt al jaren toe en resulteert in burn-out klachten, depressie en ziekten. Daarmee zijn hoge kosten gemoeid, maar belangrijker: het gaat om mensen waarbij de kwaliteit van het leven ingrijpend wordt aangetast. 

Dat verandering geldt als belangrijke stressfactor, betekent niet dat werknemers tegen veranderingen zijn. Dit wordt nog steeds vaak -ten onrechte- gedacht. Een medewerker die hierover klaagt wordt al...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 243,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Psychosociale arbeidsbelasting