Millennials en vrouwen hebben het vaakst stress

werkstress, stress millenials

Millennials (mensen geboren tussen 1980 en 2000 ) hebben ten opzichte van hun ouders ruim twee keer zo vaak hoge of bovengemiddelde stress. Die ouders, zij zijn van de Generatie X (geboren tussen 1956 en 1970) Ervaren dit soort stress ‘maar’ in 29 procent van de gevallen. Dat blijkt uiteen rapport van verzekeringsmaatschappij Willis Towers Watson, waarvoor zo’n 1.000 Nederlandse werknemers zijn ondervraagd.

Millennials zoeken vaker hulp

Opvallend is dat millennials veel makkelijker praten over hun stress dan hun ouders of babyboomers. Vier op de tien millennials zoekt hulp bij vrienden en familie. Mensen van de Generatie X en babyboomers doen dit maar in 20 procent van de gevallen. Daarnaast geeft 30 procent van de millenials aan bij hun werkgever aan te kloppen voor stressklachten. Bij Generatie X ligt dit percentage slechts op de helft (15 procent) en bij babyboomers nog lager (12 procent). Ook zoekt bijna de helft van de millenials professionele hulp, tegenover 30 procent van Generatie X en 25 procent van de babyboomers.  

Omgaan met stress

Hoe men omgaat met stress, verschilt ook weer per generatie.  De helft van de millennials gaat in zijn vrije tijd bijvoorbeeld het liefst de stad in voor winkeltherapie, terwijl Generatie X en babyboomers überhaupt weinig doen om de stress tegen te gaan.  Vooral op het gebied van winkeltherapie scoren ze laag, met respectievelijk 14 procent en 12 procent

Vrouwen vaker gestrest dan mannen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt verder dat vrouwen vaker stress ervaren dan mannen. Meer dan 30 procent van de vrouwen lijdt aan veel stress, en 27 procent heeft op basis daarvan zelfs te maken gehad met angsten of depressies. Bij mannen liggen deze gemiddelden veel lager met respectievelijk 28 en 15 procent.

Bron: Baaz

Psychosociale arbeidsbelasting