Moet je bij een sollicitatie wel of niet open zijn over mentale problemen?

De angst om iemand met psychische problemen aan te nemen lijkt gebaseerd op vooroordelen.

Nederlandse werknemers zijn graag open tegen hun leidinggevende. Maar is het verstandig om mentale klachten te bespreken tijdens een sollicitatie? Kim Janssens promoveerde aan Tilburg University op dit onderwerp. Ze zocht uit of vooroordelen over psychische problemen een rol spelen in personeelsbeleid en sollicitatieprocedures.

Psychische problemen; veel mensen krijgen er vroeg of laat mee te maken. Van de Nederlanders krijgt 43 procent ooit een psychische aandoening. Van de Nederlandse werknemers wil driekwart op het werk open zijn over psychische problemen, terwijl tweederde van de Nederlandse werkgevers juist niet zo snel een sollicitant aanneemt, waarvan ze weten dat die psychische problemen heeft.

Openbaarmaking van psychische aandoeningen op de werkplek

Promovendus Kim Janssens van Tilburg University nam onder 670 leidinggevenden een enquête af over openbaarmaking van psychische aandoeningen op de werkplek. Meld je een angststoornis, verslaving, een burn-out of depressieve klachten aan je werkgever? Werkgevers blijken al terughoudend te zijn over burn-outs, depressies en angststoornissen; psychische problemen waar veel mensen mee krijgen te maken.

De angst om iemand met psychische problemen aan te nemen lijkt gebaseerd op vooroordelen, constateert Janssens in haar onderzoek. Werkgevers hebben waarschijnlijk al werknemers in dienst met psychische problemen als bijvoorbeeld angststoornissen of autisme, omdat 43 procent van de Nederlanders ooit een psychische aandoening heeft of krijgt.

Is het verstandig om open te zijn?

“Zelfs als de psychische problemen over zijn, zou bijna een derde van de werkgevers alsnog liever op zoek gaan naar een andere kandidaat," zegt Janssens. "Het is dus niet altijd verstandig om te melden dat je een burn-out of depressie hebt of hebt gehad. In sommige situaties is het beter om dit voor jezelf te houden of pas na je sollicitatie een paar mensen in te lichten.”

Janssens wil vooral dat mensen met psychische klachten bewuster worden van de vooroordelen. “Sommigen zien het als hun grote kracht dat ze uit een burn-out zijn gekomen, maar het kan dus bij een sollicitatie negatief uitpakken. Zonder dat die persoon weet waar het aan ligt. Deze bewustwording is voor de werknemer en werkgever ontzettend belangrijk. Dit kan op den duur een deel van de werkloosheid oplossen.”

Bron: Tilburg University

Psychosociale arbeidsbelasting