Werkstress: Omslag in denken nodig

Werkstress: Omslag in denken nodig

Werkstress vormt een serieus probleem, zowel in bedrijven als voor de samenleving. Al jaren wordt gepoogd om werkstress aan te pakken, maar daarbij is er vrijwel alleen aandacht voor medewerkers die al klachten ondervinden. De Beroepsvereniging voor Arbeids- en Organisatiedeskundigen (BA&O) beschrijft in het manifest “Aanpak werkstress: tijd voor actie!” hoe die curatieve benadering van werkstress omgebogen kan worden naar een preventieve aanpak. De preventiemedewerker speelt hierin een prominente rol.

Werkstress heeft steeds meer impact op het werk en heeft serieuze gevolgen voor de mentale en fysieke gezondheid van werkenden. Er is een stijging te zien van burn-outklachten van 11% in 2007 naar 17% in 2019 (bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, TNO/CBS). Maar ook de financiële gevolgen zijn enorm. Dat er iets moet gebeuren is dus wel duidelijk. Vanuit de Arbowet zijn bedrijven verplicht om een beleid te voeren dat gericht is op het voorkomen van psychosociale arbeidsbelasting, waaronder werkstress. Maar werkstress is een complex fenomeen, waardoor veel bedrijven niet weten waar ze moeten beginnen.

In de basis ontstaat werkstress als er een disbalans ontstaat tussen dat...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Psychosociale arbeidsbelasting