Vaste reiskostenvergoeding verdwijnt steeds meer

Het is duidelijk dat Nederlanders meer thuiswerken sinds de coronacrisis en dat er minder gereisd wordt voor werk.

1 op de 5 werkgevers is begin dit jaar met de vaste reiskostenvergoeding gestopt. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma Raet. Voor thuiswerkdagen mogen werknemers straks geen onbelaste reiskosten meer krijgen. Afgesproken vergoedingen mogen tot in ieder geval 1 oktober worden uitbetaald. De vaste reiskostenvergoeding is een praktische regeling die werkgevers en werknemers veel administratief werk bespaart.

19 procent van de Nederlandse werkgevers is per 1 januari gestopt met een vaste reiskostenvergoeding. HR-dienstverlener Visma Raet hield onder 570 ondernemers met personeel een onderzoek naar de vaste reiskostenvergoeding. Veertig procent van de organisaties heeft momenteel zowel de mogelijkheid tot een vaste reiskostenvergoeding als een vergoeding op basis van de daadwerkelijke reisdagen. Voor 22 procent van de organisaties geldt dat alle medewerkers die voor 13 maart 2020 al bij het bedrijf in dienst waren nog een vaste reiskostenvergoeding krijgen, terwijl de onbelaste reiskostenvergoeding voor thuiswerkdagen zou vervallen. Maar door de coronacrisis is de tijdelijke goedkeuring nogmaals verlengd, nu tot 1 oktober 2021.

Corona en thuiswerken

Het is duidelijk dat Nederlanders meer thuiswerken sinds de coronacrisis en dat er minder gereisd wordt voor werk. Vaste reiskostenvergoedingen die zijn afgesproken voor 13 maart 2020 mogen ook de komende maanden nog doorlopen. Werknemers mogen na 1 oktober voor thuiswerkdagen geen onbelaste reiskostenvergoeding meer ontvangen.

“Om te voorkomen dat werkgevers aan forenzende werknemers iedere maand een andere reiskostenvergoeding moeten betalen, heeft de fiscus de zogenaamde praktische regeling voor een vaste reiskostenvergoeding in het leven geroepen”, zegt Joke van der Velpen, manager Wet- & Regelgeving bij Visma Raet. “Dat scheelt werkgevers en werknemers een hoop administratief werk.” Sinds de coronacrisis zijn kantoormedewerkers vooral vanuit huis gaan werken. Hierdoor worden er bijna geen reisbewegingen meer gemaakt. De fiscale regelgeving is tijdens de coronacrisis feitelijk ongewijzigd gebleven, waardoor de werkgevers de reiskostenvergoeding onbelast konden doorbetalen bij thuiswerken.

Reguliere fiscale regelgeving

Op 1 oktober lijkt er een einde te komen aan de verlenging van de tijdelijke goedkeuring. Vanaf dan mogen werknemers voor thuiswerkdagen geen onbelaste reiskostenvergoedingen meer krijgen. De reguliere fiscale regelgeving omtrent reiskostenvergoeding zal dan weer leidend zijn. Werknemers die in het geheel of meer dan twee dagen thuiswerken, ontvangen dan een reiskostenvergoeding op basis van de daadwerkelijke afgelegde kilometers woon-werkverkeer.

Bijna de helft van de werkgevers ziet op tegen de extra administratieve werkzaamheden bij de aanstaande verandering. Momenteel geeft 25 procent van de organisaties aan dat ze geen zicht meer hebben op de aankomende wettelijke wijzigingen met betrekking tot de reiskosten. 47 procent van de ondernemers geeft aan dat ze op dit moment geen efficiënte manier hebben om de reiskosten in hun systemen te verwerken.

Bron: Visma Raet

Algemeen sociale veiligheid