Werknemers bespreken mentale klachten liever met robot dan met manager

De coronacrisis legt extra druk op de mentale gezondheid van werknemers. Mensen bespreken die klachten liever met een robot dan met hun manager.

Voor veel werknemers is 2020 een stressvol jaar door de verspreiding van Covid-19 en de daaropvolgende coronacrisis. De uitbraak van het virus heeft tot meer stress op het werk, meer angst en meer burn-outs geleid. De meeste werknemers geven voor ondersteuning van hun mentale gezondheid eerder de voorkeur aan een robot dan aan hun manager. Dat blijkt uit onderzoek van softwarebedrijf Oracle en HR-bureau Workplace Intelligence onder meer dan 12.000 personen in elf landen.

De uitbraak van het coronavirus heeft negatieve invloed op de mentale gezondheid van de wereldwijde beroepsbevolking. Mensen vechten wereldwijd tegen toenemende angst en depressie op hun werk als gevolg van Covid-19. 7 van de 10 ondervraagden hebben dit jaar meer stress en angst op het werk dan enig ander jaar hiervoor. De toename van stress en angst heeft bij ruim driekwart van de internationale beroepsbevolking negatieve invloed op hun mentale gezondheid. Dat brengt onder andere meer stress, een gebrek aan evenwicht tussen werk en privéleven, burn-out en eenzaamheid met zich mee. Deze nieuwe druk komt bovenop de dagelijkse stressfactoren op het werk, waaronder de druk om aan de prestatienormen te voldoen, het uitvoeren van routinematige taken en het omgaan met onbeheersbare werkdruk.

Privéleven
Mentale gezondheidsproblemen op het werk hebben negatieve invloed op het privéleven. De pandemie heeft de mentale gezondheidsproblemen op het werk verergerd en de gevolgen blijven niet alleen beperkt tot de werkvloer: mensen voelen de gevolgen ook thuis. 85% zegt dat stress, angst en depressie op het werk het leven thuis beïnvloeden.

De meest genoemde gevolgen waren slaaptekort, slechte fysieke gezondheid, minder geluk thuis en familierelaties die lijden onder de situatie. Omdat de grenzen tussen werk en privé steeds verder vervagen doordat mensen thuis werken, heeft dit als gevolg dat een derde van de werknemers 40 overuren per maand maakt.

Robots
Werknemers willen hulp en kiezen hiervoor liever technologie dan mensen. Mensen verwachten meer van technologie dan handige tools om mee de samenwerking te bevorderen. Ook op het gebied van mentale gezondheid. Werknemers willen dat technologie hun mentale gezondheid ondersteunt. Slechts 1 op de 5 geeft de voorkeur aan mensen boven robots om hun mentale gezondheid te ondersteunen, omdat ze geloven dat robots zonder oordeel zijn, een onbevooroordeelde uitlaatklep dienen om problemen te uiten en snel kunnen antwoorden op gezondheidsvragen. Tweederde van de mensen zou liever met een robot dan met hun manager praten over stress en angst op het werk en 4 op de 5 werknemers staat open voor een robot als therapeut of begeleider.

Bron: Oracle

Algemeen sociale veiligheid