Digitaal pesten: herkennen en bestrijden

‘Kinderen komen met angst in hun schoenen ‘s ochtends naar school’, ‘Leerkrachten krijgen bijscholing in sociale media’, ‘Een vechtpartij op straat vastgelegd via de i-phone’, ‘Bedrijven denken na over een gedragscode voor gebruik van internet’, ‘De gevolgen voor het bedrijf: oncontroleerbaar gedrag, fraude, verlies van productiviteit’.


Over de gevaren en gevolgen, maar vooral: over het herkennen en voorkomen van digitaal pesten of cyberbullying. Een rol voor de preventiewerker?

Niet onschuldig

‘Bij digitaal pesten gaat het niet om onschuldige plagerijen via het internet. Pesten via telefoon, computer of internet is zeer kwetsend', zo is door onderzoek van Vandebosch & Van Cleemput (2008) aangetoond. Mensen worden door digitale vormen van pesten echt beschadigd.
Met het hedendaagse automatiseringstijdperk is een nieuwe technologie toegevoegd waarmee alle vormen van sociaal onveilig of ongewenst gedrag kunnen worden toegepast.

Bovendien komen er nog een aantal dimensies bij. Digitaal communiceren kan op vrijwel elke plek plaatsvinden, thuis, op het werk, tijdens uitgaan of vakantie. De snelheid waarmee berichten zich verspreiden is vele malen groter dan de oude fysieke...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Pesten en geweld